Placenta este organul specific sarcinii prin care se hraneste bebelusul. Ea poate avea diferite pozitii de la sarcina la sarcina si, in cursul sarcinii, 'migreaza' in partea de sus a uterului. Daca ea ramane in partea de jos atunci afectiunea se numeste placenta previa.
Cu cat placenta este situata mai aproape de cervix, cu atat probabilitatea de sangerare este mai mare. In cazul foarte rar intalnit in care placenta blocheaza cervixul nasterea naturala nu se mai poate face in conditii de siguranta si se efectueaza cezariana. Inainte aceasta afectiune punea in mare pericol atat mamele cat si fatul In prezent, in 99% din cazuri ambii trec cu bine prin nastere.
Afectiunea nu se trateaza inainte de saptamana 20 de gestatie, intrucat se asteapta ca ea sa se corecteze singura in timp. Daca esti diagnosticat cu placenta previa inainte de 20 de saptamani poti sa te misti in mod normal. Trebuie insa sa fii atenta daca nu apar sangerari si sa le raportezi doctorului.
Daca exista sangerari, atunci sarcina este monitorizata cu mai mare atentie, se interzic contactele sexuale si gravida trebuie sa intre in repaos la pat.
Sangerarile mai puternice necesita spitalizare. Daca sangerarea se opreste, atunci se recomanda suplimente de vitamine. Daca sangerarea este foarte puternica atunci se pot face transfuzii de sange. Scopul este sa mentii sarcina suficient timp ca bebelusul sa se maturizeze. Se incearca mentinerea sarcinii pana la 36 de saptamani, cand plamanii bebelusului pot fi suficient de maturi. Uneori insa decizia poate fi de cezariana de urgena, considerandu-se ca bebelusul se dezvolta mai bine intr-o unitate de tarapie intensiva neonatala decat intr-un uter in care placenta sangereaza.
Aproximativ 3 din 4 femei care au placenta previa nasc inainte sa inceapa travaliul prin operatie de cezariana.