Un lucru absolut de neinteles care se practica, inca, in multe spitale din Romania este interdictia pusa gravidelor de a consuma mancare si lichide in travaliu. Dar nu exista un motiv medical intemeiat pentru asta!
Cand mi s-a rupt apa, eram la restaurant. Aveam o mare foame in ziua aceea, de parca trupul meu presimtea efortul intens la care urma sa fie supus in urmatoarele ore. Tocmai savuram desertul dupa cele doua feluri de mancare consumate cand s-a intamplat. Apoi, totul s-a derulat foarte firesc, intr-un travaliu liber, in care am avut voie sa ma misc, sa ma asez dupa cum simteam nevoia si sa beau apa ori de cate ori doream. Dupa numai trei ore, a inceput expulzia – o etapa a nasterii care prinde orice gravida epuizata. Am refuzat din start glucoza, le-am spus ca am mancat bine inainte sa vin la spital, sa aiba incredere in fortele mele. Si totul s-a terminat cu succes. Dar am stat de multe ori si m-am intrebat: ce s-ar fi intamplat daca as fi nascut intr-un spital „clasic” din Romania, unde medicii iti recomanda sa mananci cat mai putin inainte de nastere – care este programata, desigur – unde nu numai ca iti interzic gustarile si apa in timpul travaliului, dar iti mai fac si-o clisma, sa fie siguri ca „nu se contamineaza campul steril” in timpul expulziei? De fapt, cine s-ar „contamina”? In niciun caz bebelusul, care este obisnuit cu mediul mamei si imunizat la acesta. Ci personalul medical, prea mofturos sa mai accepte scaparile naturale care intervin in cursul unei nasteri.
Beneficiile travaliului cu „combustibil”
Aceasta interdictie isi are radacinile in teoria care spune ca mancarea din tractul digestiv ar putea fi aspirata in plamani daca se intampla sa primesti anestezie totala in regim de urgenta. Dar, serios acum, care sunt sansele sa ti se intample asta? Mai ales ca ai primit de la obstetrician toate undele verzi pentru nasterea naturala. Prin urmare, lupta-te pentru acest drept al tau pentru ultima suta de metri a sarcinii si vei avea numai de castigat:
- Travaliul va fi mai scurt. Acum cativa ani, un studiu a scos la iveala faptul ca femeile carora li s-a permis sa consume gustari si lichide in timpul contractiilor au avut un travaliu mai scurt cu 90 de minute in medie, au cerut mai putine medicamente pentru atenuarea durerii si au nascut bebelusi cu scoruri Apgar mai bune.
- Travaliul va fi mai putin dureros. Cu cat esti mai obosita, cu atat travaliul ti se va parea mai dificil. Iar abtinerea de la mancare si apa, cei doi combustibili ai corpului, va induce creierului starea de oboseala, iar durerea ti se va parea peste limita tolerantei tale.
- Travaliul va fi mai relaxat. Atunci cand ai libertatea de alegere, te simti mai stapana pe propria persoana, pe situatia in care te afli. Iar travaliul este, cu siguranta, una dintre cele mai importante situatii din viata ta, la carma careia trebuie sa te pozitionezi. O femeie frustrata ca nu poate face ceea ce-si doreste se umple de energie negativa, care ingreuneaza procesul foarte sensibil al travaliului. In schimb, o femeie cu incredere in sine si fara restrictii inutile rezista psihic si fizic mult mai bine sub asediul contractiilor si in proba finala, travaliul.
Iata cateva sugestii de gustari pe care obstetricienii din SUA le agreeaza pentru travaliu: suc de fructe, oua fierte moi, paine prajita cu unt - cu sau fara gem, biscuiti, supa, fructe coapte sau fierte, serbet, inghetata.
Gandeste-te asa: carbohidratii sunt resursa de care ai nevoie pentru acest eveniment sportiv!