Contractile sunt moderate, dureaza intre 30 si 45 de secunde, pot aparea regulat sau nu la un interval de 5 pana la 20 de minute. Este posibil ca aceasta etapa nici sa nu fie observata. Cele mai des intalnite simptome ale acestei etape sunt durerile de spate, crampe asemanatoare celor menstruale, diarea, senzatia de incalzire a abdomenului, si scurgerile de sange.
Pe plan emotional mama poate resimti o puternica stare emotionala, usurare, nerabdare, neliniste si / sau frica. Unele femei sunt calme si comunicative, altele incordate si nervoase.
Exista cateva lucruri ce pot fi facute pentru ca trecerea la cea de-a doua etapa sa fie mai usoara.:
1. Relaxarea
2. Daca este noapte ar trebui ca viitoarea mama sa incerce sa doarma, vor mai trece cateva ore pana la inceperea travaliului propriu-zis. Daca nu poate sa adoarma ar trebui sa se scoale si sa sa se ocupe de lucruri care sa o mentina ocupata si sa o relaxeze.
3. Daca este zi, ar trebui sa desfasoare activitatile zilnice obisnuite, dar sa nu se indeparteze prea mult de casa. O scurta plimbare, urmarirea unui program la televizor, asezarea lucrurilor in sifonier sunt activitati recomandate in aceasta situatie. Tatal ar trebui sa fie anuntat dar nu trebuie sa fie chemat acasa - deocamdata.
4. O baie calda ar fi binevenita (daca membranele nu s-au rupt inca) si ar ajuta-o sa se relaxeze. Pentru calmarea durerilor de spate poate fi folosita o perna electrica, dar nu trebuie sa ia aspirina (aceasta are un efect inhibator asupra travaliului) sau sa stea culcata pe spate.
5. Daca ii este foame poate lua o gustare usoara. Digerarea unei mese bogate, compuse din carne sau grasimi, dauneaza procesului aflat in desfasurare si poate duce la complicatii.
6. Contractiile ar trebui controlate pe masura ce devin mai dese, dar nu trebuie sa se insiste foarte mult asupra acestui lucru.
7. Mama ar trebui sa urineze des pentru a evita dilatarea glandelor, ceea ce ar putea determina inhibarea travaliului.
8. Sunt extrem de potrivite exercitiile de relaxare, dar exercitiile de respiratie ar plictisi si obosi viitoarea mama exact inaintea momentului in care va avea nevoie de intreaga ei forta.