Sa te trezesti cu un nou nascut in brate nu este usor, chiar si daca este al cincilea copil. Daca esti insa la primul ajungi sa ai cosmaruri pentru cele mai banale lucruri.
Ai luat in calcul si ai citit despre tot ce este posibil: colicii, icterul, alaptarea, haine de bebelus si depresia postpartum. Crezi ca te-ai pregatit. Uite insa trei lucruri, la prima vedere cat se poate de banale, care insa, atunci cand va trebui sa le faci, vor fi insotite de un mare gol in stomac:
1. Tinerea bebelusului in brate
In momentul in care il tii pentru prima oara in brate realizezi ca este foarte, foarte mic. Si foarte fragil. Ti se pare ca se poate sparge in bucatele la fiecare atingere. Spaima ca nu cumva sa il scapi te paralizeaza. Mai ales ca este combinata si cu un tip de oboseala cu care organismul nu este inca obisnuit - oboseala unui somn in permanenta intrerupt.
Primul lucru de care trebuie sa tii cont este ca bebelusul nu isi sustine singur capul, asa ca va trebui sa iti folosesti ambele maini - una pentru sustinerea capului si gatului si alta pentru a sustine trunchiul. Mai multe despre asta poti citi aici.
Urmareste si video de mai jos pentru a vedea o demonstratie
2. Taierea unghiilor
Bebelusii fac miscari haotice cu mainile si adesea isi ating violent fata si se zgarie. In plus, unghiutele lor cresc foarte repede si sunt extrem de ascutite. Din aceasta cauza foarte multi parinti apeleaza la manusi. Noi nu v-am sfatui asta, pentru ca impiedica dezvoltarea.
Asa ca nu va ramane decat sa le taiati. Ceea ce este inspaimantator. Cand sunt treji ei isi misca mainile non stop. Si totul este atat de mic! Va sfatuiesc sa o faceti numai cand doarme. Puteti folosi orice - forfecuta, unghiera sau chiar pila daca nu vreti sa aduceti nimic ascutit langa bebelus.
In video de mai jos poti vedea cum se procedeaza.
3. Baia
Niciodata nu am simtit mai acut ca am doua maini stangi decat atunci cand a trebuit sa il spal pe bebelus. De pus in baie nici nu mai vorbesc. M-am uitat la asistentele de la maternitate de parca ar fi fost supereroi. In doua secunde erau gata, nicio ezitare, niciun plans din partea bebelui. Mie de ce nu imi iesea?
Daca si tu te simti la fel nu iti face procese prea mari de constiinta - este cat se poate de normal sa iti fie frica sa il tii cand este dezbracat si ud. Si, in plus, de unde mai gasesti inca o mana ca sa il si speli? Am o prietena care chema un asistent neonatal la ea acasa special ca sa ii faca baie bebelusului, chiar si la cateva saptamani de la nastere. Situatia nu va dura insa o vesnicie, pana la urma vei capata dexteritatea necesara. Citeste care sunt pasii esentiali atunci cand faci baie bebelusului.
In video de mai jos poti vedea cum se face: