Greturi matinale nu au toate femeile insarcinate. Dar mai mult de jumatate dintre ele trec prin aceasta problema, in primele luni de sarcina. Exista femei care duc aceasta problema pe tot parcursul sarcinii, dar acestea sunt situatii exceptionale. Greturile matinale sunt o reactie adversa a concentratiei mari de hormoni – estrogeni si progesteron, din primele luni trei luni de sarcina. Greturile inceteaza in momentul in care placenta, care se formeaza, si ea, in primele doua luni de sarcina, incepe sa produca hormoni necesari sustinerii si dezvoltarii sarcinii.
Greturile matinale pot fi tinute sub control, iar noi venim in sprijinul tau cu o serie de trucuri si solutii care te pot ajuta.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa tratezi aceasta problema cu calm si rabdare. Daca te enervezi, daca te lamentezi si daca te sperie ideea celor cateva saptamani mai tulburi si a, eventualelor reprize de varsaturi, nu vei face decat sa pui sare pe rana. In plus, orice motiv de stres nu o sa-ti faca rau doar tie, ci o sa afecteze si evolutia embrionului.
Mananca putin si des. Prima masa trebuie sa fie formate din cereale, eventual iaurt. Evita dulciurile la prima masa. Alege mai bine o portie de branza de vaci si legume fierte. Foarte bune sunt bananele. Nu bea apa imediat ce te scoli, ci doar dupa ce mananci. Ideali sunt biscuitii putin sarati si ouale fierte tare. Nu bea sucuri de fructe dimineata. Pe parcursul zilei evita sa ramai cu stomacul gol. Greturile din timpul sarcinii sunt efectul excesului de suc gastric, astfel ca solutia este sa mananci des (la fiecare doua-trei ore), dar in cantitati mici. Mesteca bine si mananca incet.
Mergi pe jos si fa multa miscare. O parte din neplacerile greturilor o sa dispara, pentru ca miscarea o sa regleze foarte eficient nivelul glicemiei si implicit nevoie de a manca. In fapt, greturile din primele saptamani de sarcina sunt un cerc vicios intretinut de estrogen, progesteron si un nivel destul de dezechilibrat al glicemiei.
Evita mirosurile tari. De fapt femeile insarcinate (tot datorita estrogenilor) sunt foarte sensibile la mirosuri. Unele dintre ele o sa devina insuportabile, iar altele o sa-ti placa. La fel se intampla si cu simtul gustului.
Exista alimente minune care te calmeaza pentru un timp indelungat: orezul, pastele fainoase, cartofii, legumele fierte, branza de vaci, iaurtul, supele de legume, supele de carne, carnea fiarta de pui, carnea de curcan, pestele gras, merele, caisele si piersicile. Evita citricele, sucurile dulci.
Apa minerala carbogazoasa te poate linisti daca o bei inghitituri mici. In replica lamaia sau sucul de lamaie nu-ti aduce nici un beneficiu, ba chiar din contra!
Evita sa fumezi, evita locurile neaerisite, aglomeratiile, locurile cu temperaturi ridicate, dar si cafeaua. Desi nu este contraindicata in sarcina, cafeaua fierbinte accentueaza senzatia de greata. O poti bea rece insa, pentru ca te va ajuta sa te simti bine, in plus ajutandu-te sa depasesti senzatia de somnolenta care este si ea una din neplacerile primelor luni de sarcina, scrie Doctissimo.
Care sunt trucurile tale, care te ajuta sa faci fata greturilor matinale?