Desi riscul este mic, prudenta este cea mai buna solutie. In concluzie uleiurile esentiale sunt interzise cu desavarsire in primele trei luni de sarcina, daca nu ai acordul medicului, adica in perioada embriogenezei, perioada cea mai critica a sarcinii. prudenta trebuie manifestata si dupa primul trimestru cand doar anumite uleiuri esentiale pot sa fie folosite, in conditiile in care compusi din uleiurile esentiale pot trece prin placenta si pot pune in pericol dezvoltarea fatului.
Prudenta trebuie pastrata si dupa nastere, daca mama alapteaza, deoarece uleiurile esentiale pot trece in laptele matern.
Pe de alta parte uleiurile esentiale au capacitatea de a ameliora greata si varsaturile, in conditiile in care cele mai multe dintre medicamente sunt interzise pentru femeile insarcinate.
Este foarte imporatant ca in cazul in care ai acordul medicului pentru a utiliza uleiuri esentiale sa folosesti doar variantele naturale si sa excluzi variantele de sinteze ale acestora. Cumpara uleiurile esentiale doar din farmacii sau magazine naturiste si verifica cu atentie autenticitatea acestora. Uleiurile sintetice nu au nici o valoare terapeutica si sunt foarte periculoase.
Respecta strict modul de utilizare si doza prescrisa. O cantitate mai mare nu te ajuta, din contra iti poate face foarte rau si tie si copilului.
Afla mai multe despre medicamente si sarcina
Foloseste uleiurile esentiale pentru perioade scurte de timp de la cinci la cel mult zece zile.
Sunt permise pentru utilizare in timpul sarcinii urmatoarele uleiuri esentiale, dar numai cu sfatul medicului si cu respectarea stricata a dozei si a modului de utilizare: uleiul esential de
lamaie, ienupar, lavanda, maghiran, uleiul de salvie.
Uleiurile permise dupa depasirea primului trimestru de sarcina sunt: uleiul de esential de busuioc, musetel, tarhon, eucalipt, ghimbir, ylang-ylang, dar si de data aceasta cu prutenta si numai cu sfatul medicului.