Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara, dupa un studiu complex de trei ani de zile a ajuns la concluzia ca bisfenol A (BPA) implica un mare si real risc nu doar pentru copii mici ci si pentru femeile insarcinate, iar prin urmare se recomanda limitarea expunerii mamelor la bisfenol A. Efectele acestuia duc la perturbare sistemului endocrin si are potential carcinogen.
La modul general Agentia considera ca doza zilnica acceptabila (in prezent 0,05 miligrame pe kilogram de greutate corporala) va trebui sa fie sever retrogradata pentru intreaga populatie. Bisfenol A este interzis in mai multe tari din Europa, in ambalajul produselor alimentare destinate copiilor sub trei ani, iar eliminarea completa este programata pentru 1 ianuarie 2015.
Bisfenol A intra in compozitia a numeroase alte produse, cum ar fi ustensile de bucatarie sau mici aparate electrice de uz casnic. In raportul sau, pentru pima data, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara a facut o estimare exacta a surselor de expunerea la bisfenol A.
Cauze surpinzatoare ale infertilitatii
Pentru femeile gravide, aceste valori ar trebui sa fie mult reduse in conditiile in care nu doar obiectele din plastic sunt o sursa de contaminare, ci si praful din aer, apa si alimentele. Riscul il reprezinta faptul ca bisfenol A are o structura chimica comuna cu estrogenii ceea ce ii ofera proprietati similare, sustine agentia.
Pentru copilul nenascut bisfenol A determina o schimbare a structurii glandei mamare atat pentru fete cat si pentru baieti, substanta fiind banuita ca promoveaza apartitia unor tumori. Au fost evidentiate alte trei riscuri - afectarea creierului, a tractul reproductiv feminin si tulburari metabolice asociate cu obezitatea.
Cea mai sigura cale, pentru femeile gravide este evitarea cu perseverenta a tuturor obiectelor de plastic, in conditiile in care alte surse de contaminare - aerul, apa, alimentele nu pot fi evitate.