Toate ne dorim un copil inteligent care sa ne uimeasca cu intrebarile si cu raspunsurile lui. Daca te-ai rezumat la stadiul de visare, este momentul sa afli ca poti influenta inteligenta bebelusului inca din burtica.
Christine Weber, in neuropsiholog din Seaford, New York arata ca exista studii care sugereaza ca fatul este capabil sa proceseze si sa invete informatii in timpul sarcinii din lumea exterioara. In plus, stimularea neuronilor din creier este imbunatatita de activitatile prenatale.
Iar aceste activitati sunt usor de facut!
1. Fa exercitii in timpul sarcinii. La prima vedere pare ca nu exista nici o legatura intre antrenarea muschilor si inteligenta bebelusilor insa nu este deloc asa. Mamele care sunt in forma dezvolta placente mai mari cu o capacitate mai mare de a transporta oxigen si substante nutritive catre bebelus si care in acelasi timp elimina eficient reziduurile. Asta duce la imbunatatirea sanatatii fatului, inclusiv a creierului. Studiile au aratat ca mamele care fac exercitii aerobice regulate inainte de 20 de saptamani de gestatie (cand placenta se opreste din crestere) au bebelusi cu o dezvoltare neurologica mai buna.
2. Ia vitamine prenatale. Aceste vitamine, care includ acid folic, ajuta la nu numai la prevenirea defectelor de tub neural din creier si maduva spinarii, dar sunt si foarte bune pentru dezvoltarea creierului bebelusului. Un studiu a constatat ca femeile care nu iau vitamine prenatale au fost aproape de doua ori mai susceptibile sa aiba un copil cu o tulburare din spectrul autismului fata de cele care au luat, spune Elizabeth Lombardo, autor al cartii viitoare Better Than Perfect: 7 Strategies to Crush Your Inner Critic and Create a Life You Love.
3. Mananca peste. Peste este bogat in doua ingrediente cunoscute pentru a stimula puterea creierului: acizii grasi omega-3 si DHA. Un studiu a constatat ca bebelusii cu niveluri mai ridicate de DHA la nastere au avut scoruri mai mari la testele de procesare cognitiva.
Citeste de ce este bine sa mananci peste in sarcina.
4. Citeste-i si vorbeste-i bebelusului din burtica. Copiii se obisnuiesc cu vocea noastra inca din burtica si vor reactiona la ea dupa ce se vor naste. Dar in acelasi timp, vorbindu-i fatului ii stimulam activitatea neuronala deoarece va incerca sa descifreze inflexiunile si tonalitatea vocii noastre.
5. Scapa de stres. Stresul matern poate afecta mediul in care copilul traieste si poate duce la nastere prematura, care poate afecta negativ dezvoltarea creierului.
Inteligenta unui copil este in cea mai mare parte mostenita insa studiile au aratat ca putem influenta si noi modul in care se dezvolta creierul bebelusului. Iar daca incepi devreme, vei avea toate sansele sa ai un copil inteligent.
Sursa foto: hepta.ro