Dacă ai născut natural sau urmează să-ți aduci puiul pe lume astfel probabil că ai auzit de interdicția legată de consumul de alimente în timpul travaliului. Motivul? Gravida ar putea aspira sau inhala lichid ori mâncare în plămâni, ceea ce duce la pneumonie. Însă un studiu recent desființează acest mit. Nu doar că nu este interzis ca o viitoare mămică să mănânce în timpul travaliul, ba chiar este recomandat să o facă.
Multe mămici care au ales să nască natural, iar unele dintre ele au optat și pentru anestezie epidurală, povestesc că înainte de a aduce pe lume bebelușii le-a încercat foamea. O poftă de a ronțăi, de a mânca ceva. Însă, încă din 1940 încoace, gravidelor li se interzice consumul de alimente în timpul travaliului, iar apa este permisă în cantități limitate. Se consideră că riscul de aspira sau inhala lichid ori mâncare în plămâni, ceea ce duce la pneumonie, este prea mare. Dar, ca să nască, organismul are nevoie de energie. Iar uterul este un mușchi, prin urmare are nevoie de apă ca să funcționeze optim.
Potrivit unui studiu recent publicat în Journals, un grup de cercetători canadieni, membrii Societății Americane a Anesteziștilor, desființează această practică întâlnită aproape peste tot. De altfel, cercetătorii au precizat că în intervalul 2005 -2013 nu a exista decât un singur caz complicat de aspirare în timpul travaliului: gravida suferea de obezitate și preeclampsie.
►Citește și 9 lucruri care-ți strică travaliul
A mânca sau a nu mânca în travaliu?
În studiul amintit mai sus au fost incluse 3.982 de gravide care au născut natural și ale căror travalii au fost urmărite. Toate femeile avuseseră o sarcină normală, fără riscuri. Toate participantele au fost împărțite în mai multe grupuri, astfel:
- Un grup în care femeilor li s-a permis să consume doar apă (înghițituri mici) sau cuburi de gheață în timpul travaliului.
- Un alt grup în care gravide au putut să consume doar alimente cu conținut redus de fibre.
- Alt grup în care s-a consumat doar sirop de miere.
- Următorul grup în care li s-a permis femeilor să consume doar băuturi carbogazoase.
- Și, ultimul grup, în care gravidele au putut consuma tot ce și-au dorit în travaliu.
Care este concluzia?
Niciun bebeluș ori mămică nu au avut de suferit! Astfel, interdicţia de până acum, aceea că mamele să evite mâncarea sau hidratarea în timpul travaliului din pricină că ar putea aspira sau inhala lichid ori mâncare în plămâni, ceea ce duce la pneumonie, nu mai este deloc valabilă.
”O masă uşoară în timpul travaliului, care să conţină supă, fructe, sandvișuri, sucuri şi apă, le împiedică pe mame să aibă un deficit de calorii şi le permite să deţină energie suficientă în momentele premergătoare expulziei”, a declarat Christopher Harty, unul dintre autorii studiului.
►Citește și Playlist pentru travaliu! Cele mai bune melodii pentru naştere
De altfel, există numeroase studii care arată că femeile aflate în travaliu consumă la fel de multe calorii şi folosesc la fel de multă energie precum sportivii de performanță. Spre deosebire de aceștia, care primesc suplimente alimentare, snacksuri sănătoase sau batoane proteice în timpul probelor sportive, viitoarele mămici nu primesc decât apă sau cel mult li se permite să ronțăie niște sticksuri. Și tot aceleași studii au demonstrat că fără o alimentare adecvată corpurile femeilor vor începe să-şi folosească grăsimea drept sursă de energie, ceea ce duce la creşterea acidităţii sângelui mamei, reducerea contracţiilor uterine, travaliu prelungit şi un scor Apgar mai mic.
Așadar, dacă sarcina ta decurge normal, fără complicații și riscuri, șiai ales să naști natural, insistă pe lângă personalul medical să te lase să bei apă şi să mănânci în travaliu.
Sursa: KidSpot