Sari la conținut

Usureaza-ti sarcina cu aromaterapie!

Exista cateva uleiuri naturale pe care femeile gravide le pot folosi pentru ameliorarea disconfortului produs de sarcina.

 

 

Din pacate, majoritatea dintre noi si-au adunat informatiile despre aromaterapie si uleiurile sale de pe Internet sau din surse la fel de putin credibile si contradictorii. Am cunoscut-o pe Nicoleta Azoitei, consultant aromaterapie, la o prezentare despre uleiurile naturale si m-a fascinat imediat siguranta cu care vorbea despre calitatile terapeutice ale acestora si despre modul lor corect de folosire. Astfel incat am rugat-o sa-mi raspunda la cateva intrebari pe care, cu siguranta, orice femeie gravida i le-ar adresa daca ar fi preocupata de sanatatea sarcinii sale, dar si de ingrijirea corpului de-a lungul celor noua luni pline de disconfort.

 

Care este diferenta intre uleiurile vegetale, esentiale, volatile etc.?

Uleiurile vegetale sunt numite si uleiuri de baza sau purtatoare pentru uleiurile esentiale si sunt extrase din seminte, nuci sau samburi. Sunt uleioase si nu sunt solubile in alcool. De exemplu: uleiul de masline, de floarea soarelui, din seminte de struguri, uleiul de migdale, din germeni de grau, de jojoba, avocado etc. Uleiurile esentiale, volatile sau eterice inseamna acelasi lucru, sunt compusi organici volatili si sunt extrase din diferite parti ale plantelor, cum ar fi frunze, flori, muguri, scoarta, radacini, rasini, de obicei prin distilare la aburi. In cazul citricelor, uleiul volatil se extrage prin presarea cojilor, iar in cazul florilor de trandafir, neroli, iasomie, extragerea se face prin metoda absorbtiei la rece, denumita si enfleurage. Uleiurile eterice se evapora in contact cu aerul, nu lasa urme de grasime si sunt solubile in alcool. De obicei, ele se folosesc in amestec cu un ulei de baza (vegetal) pentru masaj sau diverse aplicari pe piele.

 

Cum se folosesc corect toate aceste tipuri de uleiuri, mai ales de catre femeile insarcinate?

Pentru femeile insarcinate sunt permise putine uleiuri eterice si asta in functie de perioada de sarcina,  insa este important aici principiul acceptarii aromei. Daca aroma nu place, atunci ea nu trebuie folosita. In general, uleiurile esentiale permise pot fi utilizate in bai, masaj, inhalari reci, iar proportiile pentru femeile insarcinate sunt la jumatate din cele recomandate in mod normal.

 

Ce fel de uleiuri au voie sa foloseasca gravidele pentru proceduri de aromaterapie? Toate cele vegetale sunt permise pentru diluarea celor esentiale sau exista restrictii si in cazul lor?

In toata perioada sarcinii se pot utiliza uleiurile eterice de lamaie (pentru greturi), de portocal, arbore de ceai, lemn de trandafir sau de tamaie.

Uleiurile esentiale contraindicate pana in luna a patra sunt: geranium, iasomie, ylang-ylang, levantica, menta, fenicul, eucalipt.

Uleiurile vegetale care nu se recomanda in sarcina sunt cele cu efect de stimulare a circulatiei, de exemplu cel de chimen negru sau cel de tamanu.

La uleiurile esentiale interdictiile sunt mult mai numeroase, astfel fiind complet interzise busuiocul, ienuparul, salvia, anasonul, angelica, cajeputul, camforul, cedrul, chiparosul, cimbrul, cuisoarele, lemongrassul, litsea cubeba, menta, oregano-ul, piperul, rozmarinul, smirna, scortisoara, pachouli (nu se recomanda in ultima luna de sarcina) etc. In trimestrele II si III de sarcina exista unele uleiuri esentiale permise cu moderatie, dar cantitatile utilizate trebuie reduse la un minimum, mai ales daca exista probleme sau antecedente de sarcina cu probleme.

 

Ce fel de uleiuri esentiale au voie sa foloseasca gravidele direct pe piele?

Direct pe piele se pot aplica doua uleiuri esentiale, cel de levantica si arbore de ceai.

 

Ce beneficii aduce fiecare ulei in parte?

Beneficiile sunt multiple. Orice ulei eteric este polifunctional. Toate uleiurile eterice manifesta proprietati bactericide, antiinflamatoare si antiseptice. Ele actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos si influenteaza benefic emotiile si sanatatea psihica. Toate uleiuriele eterice reinnoiesc mecanismul de autoreglare al organismului si poseda valoare bioenergetica.

De exemplu, uleiul eteric de lamaie fortifica imunitatea, este eficient in tratamentul racelii, gripei si altor infectii virotice, este benefic in profilaxia bolilor cardiovasculare, normalizeaza tensiunea arteriala, diminueaza nivelul colesterolului in sange, este indicat in artrita si reumatism. Este recomandat in crampe musculare si cefalee. Trateaza tenul problematic, inalbeste petele pigmentare. Contribuie la concentrarea atentiei si creste comunicabilitatea intre oameni.

Uleiul esential de busuioc este, cu certitudine, unul dintre cele mai bune remedii pentru tonifierea sistemului nervos. El amelioreaza starea de spirit, limpezeste constiinta, fortifica si restabileste nervii, combate surmenajul, anxietatea, depresiile, cefaleea. Restabileste simtul olfactiv dupa o rinita persistenta. Amelioreaza respiratia. Intinereste, fiind un antioxidant activ. Inlatura senzatia de arsura, pruritul, edemul cauzat de intepaturile de insecte.

Uleiul eteric de levantica este un antiseptic de exceptie, folosit in tratamentul afectiunilor cutanate (psoriazis, eczema, dermatita, seboree, acnee, afectiuni micotice), elimina durerile in arsuri, plagi si accelereaza vindecarea lor. Este util in insomnie, nervozitate, depresie, stres (se poate folosi in bai sau cu ajutorul unei aromacandele). Este un remediu excelent pentru odorizarea lenjeriei si pentru protectie impotriva tantarilor, moliilor etc. Ajuta la eliminarea fricii, este un relaxant excelent.

 

Cum se poate recunoaste un ulei esential de calitate atunci cand il cumparam?

Informatiile trecute pe ambalaj/sticluta reprezinta primul mesaj pe care ni-l transmite producatorul.  E necesar sa fie trecute cat mai multe detalii: denumirea in limba latina a plantei din care este extras uleiul esential, zona de provenienta, metoda de obtinere si destinatia lui (de exemplu: „pentru aromaterapie”). De asemenea, este important sa fie mentionat ca uleiul nu contine solventi chimici. Datele de identificare ale producatorului sunt si ele importante.

Al doilea criteriu este pretul uleiurilor esentiale. Ele nu pot avea toate acelasi pret. Sunt plante diferite, sunt necesare cantitati diferite pentru obtinerea uleiului eteric. Menta, spre exemplu, este o planta mai bogata in ulei eteric in comparatie cu salvia, care are frunze mai uscate si pentru care este necesara o cantitate mai mare de plante pentru obtinerea uleiului esential. La fel este si pentru citrice, care au coaja plina de uleiuri volatile. Insa pentru iasomie, metoda de obtinere a uleiului este foarte costisitoare, bobocii se culeg manual si se intind pe o suprafata de grasime, aceasta extrage uleiul esential din petale, iar procesul se repeta. Aceasta metoda de absorbtie la rece este utilizata in cazul obtinerii celor mai scumpe uleiuri esentiale.

 

Cum se poate folosi o gravida de uleiuri pentru a avea un travaliu mai putin dureros si o nastere usoara?

Pentru o nastere usoara si fara dureri, in ultimele sase saptamani este indicat a se aplica un amestec de ulei de lavanda si ulei de iasomie intr-un ulei de baza, pe partea inferioara a abdomenului si in zona sacrala. Levantica este cea care ajuta gravida sa scape de frica nasterii, iar iasomia ajuta la micsorarea durerilor atunci cand incep contractiile nasterii.

 

Ce sunt uleiurile minerale si ce impact au in ingrijirea gravidei?

Uleiurile minerale deriva din petrol, ele formeaza o pelicula pe piele si nu o lasa sa respire. Pe termen lung deshidrateaza pielea. Ele nu sunt metabolizate de corpul uman si le lipseste vitalitatea. De preferat pentru gravide ar fi uleiurile vegetale, care contin nutrienti si vitamine, fiind considerate hrana pentru piele si corp. Ele hidrateaza pielea si ii permit sa respire. Utilizand un ulei vegetal, de masline, argan, jojoba, seminte de struguri etc. sau o crema de galbenele,  pielea va fi hranita, hidratata si astfel va fi prevenita formarea vergeturilor.

 

 

 

Pe Nicoleta Azoitei o poti contacta aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Madalina

    Afirmația că uleiurile esențiale sunt foarte eficiente în vindecare este adevărată, altfel nu am numi aromaterapia terapie, însă ca în orice are legătură cu vindecarea, tratarea și adresarea către anumite afecțiuni cu terapii complementare sau alternative, ar trebui făcute cu persoane specializate și avizate.
    Mădălina Zugravu este curatoarea mooma și este aromaterapeut & fitoterapeut cu aviz de liberă practică în România. Pentru programări și consultații puteți folosi datele de contact afișate pe pagina de Facebook sau pe http://www.mooma.ro

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!