În sfârșit… a venit vara! Și, odată cu ea, și cheful de vacanță, mai ales că te pregătești să devii mămică anul acesta și vrei să profiți din plin de zilele de “liniște” care ți-au mai rămas. O escapadă îți va face bine: schimbi aerul, atmosfera, anturajul… Înainte de a pleca în vacanță însă, e bine să ai în vedere anumite aspecte.
În general, cei mai mulți obstreticieni recomandă ca cea mai favorabilă perioadă pentru călătorii cea între 14 și 28 de săptămâni. De ce? De obicei, în acest interval au loc cele mai puține complicații legate de sarcină. Deja se presupune că ai scăpat de grețurile matinale din primul trimestru și nici nu te expui riscului de naștere prematură din trimestrul III.
Înainte de a pleca în vacanță însă, cel mai important este să-ți faci o programare la medicul care îți urmărește sarcina. Odată ce ai obținut avizul lui, nu uita să împachetezi, pe langă haine, și alte lucruri extrem de importante: o cremă de protecţie solară, un antidiareic, un antispasmodic uşor împotriva contracţiilor, medicamente anti-greață recomandate de medic, loţiune împotriva ţânţarilor, un termometru şi, pentru orice eventualitate, o copie după dosarul tău obstetrical.
Foarte important este și modul de tansport pentru care optezi să pleci în vacanță. În funcție de cât de departe este destinația aleasă, iată care sunt recomandările noastre:
Maşina
Cel mai comun mijloc de transport folosit în perioada vacanței,contrar părerilor obişnuite, nu este tocmai recomandat pentru o femeie însărcinată. În primul rând, nu ai suficient loc să-ți întinzi picioarele. De asemenea, transportul cu maşina necesită foarte multă precauţie: cea mai bună ruta, cea mai scurtă, condus calm, pauze frecvente.
►Citește și Călătoria cu mașina în sarcină
Trenul
Se pare că este cel mai potrivit mijloc de transpor pentru viitoarele mămici! În funcție de clasa aleasă, o călătorie cu trenul îţi garantează, mai mult sau mai puţin, confortul, punctualitatea şi liniştea din timpul călătoriei. Mai precis, faţă de maşină, în tren nu ai parte de zguduituri şi în plus, îţi poţi întinde picioarele, sau îţi poţi mişca picioarele, plimbându-te pe culoar.
Avionul
Cele mai multe oferte pentru vacanța de vară presupun chartere. Pe distanţe scurte, nu ridică nici o problemă. În schimb însă, în cazul zborurilor mai lungi, creşte riscul de tromboza venoasă. Dacă alegi să pleci cu avionul în vacanță, cel mai bine este să-ți rezervi un loc lângă culoar şi să îți mişti cât de mult posibil picioarele şi gleznele.
Totodată, în cazul sarcinilor cu probleme, zborul cu avionul nu este deloc recomandat.
Atenție! De obicei, companiile aeriene refuză femeile însărcinate ce au depăşit 36 de săptămâni de sarcină.
►Citește și Pot zbura cu avionul în timpul sarcinii?
Barca
Deși călătoria cu vaporul / barca nu constituie o problemă reală pentru viitoarea mămică, poate apărea totuși un inconvenient: răul de mare poate accentua starea de vomă şi greaţă din primul trimestru.
Motocicleta
Clar, iese din discuție! Chiar dacă ești o împătimită a motoarelor și chiar dacă ai o experiență considerabilă. Riscurile sunt prea mari.
Odată ce ai ajuns la destinație, ai grijă ce tip de activități alegi. De exemplu, nu ai voie să faci scubadiving și, în general, orice sport ce te pot pune în pericol de cădere: ski, snowboarding, călărit, cățărat etc. În cazul în care alegi să-ți petreci vacanța într-o stațiune montană, evită altitudinile mai mari de 2.500 m deoarece acestea scad fluxul sanguin uterin. Nu ai voie să folosești sauna ori jacuzzi și evită statul întins pe spate pentru perioade prelungite când sarcina este mare.