Chiar daca primavara bate la usa, epidemia de gripa ramane un risc mai ales in cazul femeilor insarcinate.
In consecinta nu este prea tarziu pentru a face vaccinul antigripal, mai ales in cazul femeilor insarcinate.
Vaccinul antigripal este sigur chiar daca este facut in cursul sarcinii si asigura o protectie eficienta atat mamei cat si copilului impotriva riscurilor pe care le presupune gripa, mai ales daca esti gravida.
Femeile gravide prezinta un risc mai mare de complicatii in cazul gripei, deoarece sarcina implica un efort suplimenta atat respirator cat si imunitar. Femeile insarcinate sunt mai susceptibile de a face forme severe de gripa, iar gripa poate creste riscul de nastere prematura. Complicatiile pe care le aduce gripa sunt pneumonie si insuficienta respiratorie care in cazul femeilor insarcinate sunt un risc maxim pentru fat.
Vaccinul antigripal administrat in cursul sarcinii creste capacitatea copilului nou-nascut de a face faca virusului. Virusul gripal fiind deosebit deosebit de periculos pentru copiii mici si foarte mici. Pentru un nou-nascut dintr-o mama care a facut vaccinul antigripal in cursul sarcinii exista o imunitate pasiva mostenita de la mama care ii asigura potectie impotriva virusului gripa intre sase luni si un an.
Exista ideea ca vaccinul antigripal poate aduce prejudicii fatului si poate fi factor determinant pentru anomalii de dezvoltare. Studiile au dovedit ca vaccinul antigripal nu aduce nici un risc unei bune evolutii a sarcinii, iar expertii asociati in cadrul Congresului American de Obstetrica si Ginecologie au indemnat femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva virusului gripal indiferent daca exista sau nu riscul epidemiei de gripa, tocmai pentru imunitatea pe care mama o transmite fatului.