Sari la conținut

Vaccinul împotriva COVID-19, în timpul sarcinii: ce-ar trebui să știe viitoarele mămici

Cursa pentru un vaccinul împotriva COVID-19 continuă, iar cercetătorii au făcut progrese semnificative în ultimele săptămâni. Însă, deocamdată, gravidele nu au fost incluse în niciun studiu clinic. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Food and Drug Administration (FDA) lasă pe seama viitoarelor mămici să decidă singure dacă vor să se vaccineze.

De ce femeile însărcinate nu sunt incluse în testarea vaccinului împotriva COVID-19?

Înainte ca un vaccinul împotriva COVID-19 să fie lansat publicului, acesta trebuie să fie supus unor teste stricte prin intermediul FDA. Operațiunea Warp Speed a Casei Albe, care își propune să livreze 300 de milioane de doze de vaccin până în ianuarie 2021, a ajutat cercetătorii să finalizeze studiile clinice într-un timp record.

Studiile includ în principal adulți sănătoși, potrivit Christine Turley, specialist în pediatrie și vicepreședinte de cercetare la Atrium Health Levine Children’s. Femeile însărcinate au fost complet excluse.

► Citeşte şi: Importanța vitaminei D, în lupta cu COVID-19

De fapt, este normal ca viitoarele mame să fie lăsate în afara studiilor clinice. „Femeile însărcinate sunt un grup complex de persoane care trebuie incluse în orice cercetare”, spune dr. Turley, adăugând că sarcina însăși este considerată o „stare imunocompromisă”. Experții pur și nu doresc să pună în pericol viața fătului și a mamei.

„De obicei, studiile care includ și femeile însărcinate încep mai târziu, după ce sunt considerate sigure în alte grupuri”, explică Purvi Parikh, alergolog și imunolog în cadrul Rețelei de alergii și astm și co-investigator al studiilor cu vaccin.
„Sper că pe măsură ce obținem mai multe date, femeile însărcinate vor fi incluse în studii.”

Când va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 pentru femeile gravide?

Unul dintre liderii vaccinului Pfizer a primit o autorizație de utilizare de urgență din partea FDA, iar alții ar putea urma în curând exemplul. Autorizația de utilizare de urgență pune vaccinul la dispoziția persoanelor cu risc ridicat, precum persoanele care lucrează în domeniul sănătății și persoanele vârstnice.
Mulți experți, inclusiv dr. Turley și dr. Parikh, speră că un vaccin va fi gata pentru public la mijlocul anului 2021. Este posibil ca vaccinul să fie aprobat și pentru femeile însărcinate.

► Citeşte şi: Femeile însărcinate sunt de patru ori mai predispuse să fie infectate cu COVID-19 decât restul persoanelor, conform unui nou studiu

„Sperăm că, pe măsură ce aflăm mai multe, femeile însărcinate să poată fi incluse în studii”, spune dr. Parikh. "Dar, având în vedere amenințarea pentru sănătatea publică, este posibil să fie nevoie să recomandăm sau să vaccinăm femeile însărcinate fără toate datele, deoarece beneficiile vaccinului depășesc riscurile de infecție."

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!