Sari la conținut

Varicela in sarcina - simptome si tratament

Daca faci varicela in prima jumatate a sarcinii sansele ca fatul sa faca ceea ce se numeste sindromul varicelei congenitale sunt  de 1-2%. Cu toate acestea, sunt des intalnite cazurile in care medicii care urmaresc sarcina recomanda avortul. Inainte de a lua o decizie informeaza-te!

 Ce este varicela

Varicela este una din bolile frecvente ale copilariei. Ea este extrem de contagioasa, 90% dintre cei care nu au imunitate si au intrat in contact cu o persoana care are varicela contractand-o. Simptomul cel mai frecvent intalnit este acela de eruptie cutanata, pe piele aparand pete mici rosii care ulterior se transforma in pustule. Simptomele apar de la 7 la 21 de zile dupa ce a fost luata boala. Persoanele bolnave sunt contagioase cu cateva zile inainte ca varicela sa se manifeste. Cele mai frecvente cazuri de varicela se intalnesc iarna si primavara.

 ►Citeste si Vaccinarea în sarcina. Ce vaccinuri poti face in timpul sarcinii

Tratament varicela

Cel mai bine este sa previi varicela. Si asta se poate face printr-un vaccin. Este recomandat un vaccin impotriva varicelei de fiecare data cand aceasta boala devine riscanta - in cazul sarcinii si a internarii in spital pentru boli grave. 

Daca ai contactat varicela atunci tratamentul va fi simptomatic, ameliorand febra si mancarimile. Se recomanda sa te izolezi la domiciliu. Nu se trateaza cu antibiotic.

Varicela in sarcina

Este riscanta expunerea la virusul varicelei in timpul sarcinii?

In majoritatea cazurilor, nu. Nu este nici o problema daca ai avut deja varicela, pentru ca organismul tau are formati anticorpii pentru a lupta impotriva virusului. Chiar daca crezi ca nu ai avut niciodata varicela, exista mari sanse ca de fapt sa fi avut.

Poti afla cu siguranta daca ai imunitate in urma unei analize de sange. Daca ai o sarcina programata este bine sa faci analiza si, daca nu esti imuna, sa faci vaccinul. Dupa 3 luni de la efectuarea vaccinului poti sa renunti la metodele de contraceptie.

Daca nu ai imunitatea si contractezi boala in timpul sarcinii, sunt sanse destul de mici sa iti afecteze copilul, dar e posibil sa te afecteze pe tine. Tine minte ca aceste cazuri sunt foarte rare.
 

Ce se poate intampla cu copilul daca contractezi varicela in timpul sarcinii?

Depinde cat de avansata este sarcina ta, desi, in general sansele ca virusul sa faca rau copilului sunt foarte mici. Daca faci varicela in prima jumatate a sarcinii sansele ca fatul sa faca ceea ce se numeste sindromul varicelei congenitale sunt  numai de 1-2%. Aceasta poate provoca defecte la nastere, incluzand cicatrici ale pielii, defecte ale membrelor, afectiuni oculare si alte probleme grave. Ti se va face o ecografie amanuntita in jurul a 18-20 de saptamani pentru a afla daca exista structuri anormale. Din fericire, majoritatea copiilor ai caror mame au avut varicela in primul sau al doilea  trimestru nu sunt depistati cu nici una din aceste probleme.

Daca faci varicela in a doua jumatate a sarcinii, dar cu mai mult de 5 zile inainte de nastere, mai mult ca sigur ca boala nu va afecta bebelusul. Iata de ce: In jur de 5 zile dupa ce varicela incepe sa se manifeste, corpul tau va dezvolta anticorpi pe care ii va primi si fatul prin placenta, oferindu-i protectia pe care propriul sistem imunitar nu o poate dezvolta.

In cazul in care contractezi varicela la 5-21 de zile inainte de nastere, bebelusul ar putea face boala la cateva zile dupa, dar din cauza anticorpilor pe care i-a primit de la tine, e foarte putin probabil ca forma sa fie grava. (unii copii expusi varicelei in uter, mai ales intre 5-21 zile inainte de nastere, ar putea face zona zoster in copilarie fara a avea varicela dupa nastere, de obicei, cazurile nu sunt grave.

► Citeste si Rubeola in sarcina - simptome si tratament

Daca faci varicela intre 5 zile inainte de nastere si doua zile dupa nastere, atunci copilul a fost expus virusului, dar nu a avut timp sa primeasca anticorpii inainte de nastere. In acest caz are sanse de 30-40% sa faca varicela neonatala, care poate fi destul de grava si chiar mortala daca nu este tratata.

Din fericire, riscul de a avea o manifestare severa vor scadea daca i se face o injectie cu imunoglobulina varicela zoster, un produs ce contine anticorpi pentru varicela. Daca bebelusul tau arata semne ale infectiei, cum ar fi febra sau iritatia pielii, va fi tratat intravenos cu acyclovir.

Sursa: wikipedia.org

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Username-ul tău...

    Eu am avut varicela in primul trimestru de sarcina si am nascut copil perfect sanatos. Riscul ca copilul sa sufere careva malformatii congenitale din cauza varicelei la mama,este de maxim 3%,dar riscul ca femeia care este la prima sarcina si face avort sa nu mai poata avea copii este de zeci ori mai mare. Purtati-va copii si le dati nastere.

  • laura

    Am facut varicella in saptamana 12 de sarcina si, in ciuda primului sfat al medicului de a renunta la bebelusul meu, am mers pana la capat. Ma bucur acum ca am, cu ajutorul lui Dumnezeu, o fetita sanatoasa si voioasa si ca am trecut cu bine de aceasta incercare. Mamicilor care se confrunta cu asa ceva le doresc sa aiba putere si noroc de oamani potriviti.

  • roxana

    salutare mamicilor sunt gravida an 25 de saptamani si am o problema am un baietel de 7 ani si are varicela iar eu nustiu daca am facuto cand am fost copil va rog frumos mamicile care au avut varicela an timpul sarcini sami dea niste sfaturi va multumesc

  • florin

    Buna ziua Roxana.
    Tocmai am vazut postarea ta. Sunt curios ce s-a intamplat mai departe? Ai fost afectata...tu sau copilul.?
    La noi din pacate eu (tatal) am facut varicela si implicit am expus fatul si mama acetui virus. Am aflat ieri...si suntem destul de panicati.

  • pufu

    Buna ziua si eu ma confrunt cu aceeasi problema sarcina 8 luni de ieri fetita mica are varicela ...eu nu am avut...celelalte mamici cum ai trecut peste? Ms ...sad

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!