Sari la conținut

Vești proaste pentru graviduțele care poftesc la cartofi prăjiți sau la alte preparate din cartofi

Cercetătorii spun că femeile însărcinate sau cele care plănuiesc să devină mămici în viitorul apropiat nu ar trebui să mănânce prea mulți cartofi pentru că riscă să dezvolte diabet gestațional.

Experții de la Institutul Național de Sănătate și Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver și de la Universitatea Harvard au analizat datele din studiile efectuate pe 15.000 de femei pe parcursul unui deceniu și au verificat alimentele consumate de acestea, inclusiv cartofi, a raportat CBS News. Au existat 21.693 de sarcini în rândul acestor femei în acel interval de timp, cu 854 de cazuri de diabet gestațional.

Diabetul gestațional este specific mamelor însărcinate și afectează aproximativ 2 până la 10% de sarcini în fiecare an, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Cercetătorii notează că atunci când o femeie este însărcinată, poate apărea rezistență la insulină, creând o creștere a glucozei care poate duce la diabet.

► Citește și: Este sigură insulina pentru tratarea diabetului gestațional?

Cartofii pot crește nivelul de zahăr din sânge

Deoarece cartofii pot crește nivelul de zahăr din sânge dacă sunt consumați prea des, unii medici recomandă femeilor însărcinate să consume cantități mici de cartofi, pentru a reduce riscul de diabet gestațional.

► Citește și: Zaharul în sarcină. 4 cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri

În speranța de a oferi femeilor însărcinate o alternativă care nu este ridicată pe indicele glicemic, cercetătorii implicați în studiu recomandă viitoarelor mame să înlocuiască cel puțin două porții de cartofi în fiecare săptămână cu legume cu frunze verzi, cereale integrale și leguminoase.

Potrivit studiului, reducerea consumului de cartofi poate reduce riscul de diabet gestațional

► Citește și: Previne și tratează diabetul gestațional prin sport

Femeile însărcinate care au făcut aceste modificări în dieta lor, reducând aportul săptămânal de cartofi, au reușit să își reducă riscul de diabet gestațional cu 9 până la 12%, arată studiul.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!