Sari la conținut

Viața sexuală în timpul sarcinii și după naștere: la ce să te aștepți

Nașterea unui bebeluș este o experiență ce aduce multă fericire într-o familie. În timp ce unele cupluri se pregătesc pentru cel mai fericit moment din viața lor, mulți dintre parteneri nu știu ce provocări pot apărea în relațiile lor sexuale înainte și după nașterea copilului.

Provocările sexuale în timpul sarcinii și după naștere sunt des întâlnite în majoritatea cuplurilor. Până la 88% dintre femeile care nasc și 45% dintre partenerii lor se confruntă cu probleme în viața lor sexuală în această perioadă.

► Citește și: Experţii avertizează: sexul oral în perioada sarcinii poate dăuna copilului. În ce condiţii

Odată cu schimbarea rolurilor și responsabilităților, perioada perinatală (sarcina și până la un an postpartum) poate fi agitată. Este de înțeles că relațiile sexuale și romantice au de suferit în această perioadă.

Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea Dalhousie au arătat că mulți viitori, dar și proaspeți părinți își doresc relații sexuale mai rare și/sau în momente diferite decât partenerii lor.

► Citește și: Trei motive pentru a face mai mult sex în timpul sarcinii

În ciuda provocărilor sexuale din timpul sarcinii și după nașterea bebelușului, 64% dintre cupluri spun că sunt mulțumiți sexual în această perioadă.

Aceasta este o veste bună, deoarece a avea o conexiune sexuală puternică cu partenerul tău este un lucru important pentru sănătatea ta mentală și fizică și contribuie la longevitatea relației tale.

Multe cupluri raportează că au îngrijorări cu privire la viața lor sexuală, cum ar fi stimă de sine scăzută în ceea ce privește corpul lor sau dacă sexul în timpul sarcinii poate răni copilul. Aproximativ una din cinci femei care au născut raportează durere moderată în timpul actului sexual, care apare fie în timpul sarcinii, fie după nașterea copilului.

Problemele sexuale se intensifică, de obicei, pe parcursul sarcinii până la trei luni postpartum, când acestea încep să se amelioreze.

Viitorii și proaspeții părinți nu știu adesea la ce să se aștepte când vine vorba de viața lor sexuală. Într-un studiu recent care a eșantionat 204 cupluri din Canada și Statele Unite, s-a constatat că până la 78% dintre viitorii și proaspeții părinți au primit puține informații sau chiar deloc despre schimbările vieții sexuale.

► Citește și: Sunt bărbat, deci n-am fost nebun să refuz sexul în sarcină, dar nici nu m-am omorât după el

Pe lângă acest decalaj de informații, conținutul informațiilor pe care cuplurile le primesc nu se potrivește cu ceea ce doresc ele să primească.

Studiul a constatat că viitorii și proaspeții părinți au primit cel mai adesea informații despre lucruri precum siguranța activității sexuale în timpul sarcinii, contracepția, când să reia activitatea sexuală în perioada postpartum și informații despre proaspăta mămică.

Ceea ce lipsește este reasigurarea că schimbările în sexualitate sunt comune și sfaturi despre cum aceste schimbări pot fi gestionate. Viitorii și proaspeții părinți doresc o varietate de informații care să îi ajute să fie mai bine pregătiți.

Cercetările au arătat, de asemenea, că factorii psihologici, cum ar fi depresia postpartum, factorii sociali și relaționali sunt importanți pentru relațiile sexuale ale cuplurilor în timpul sarcinii și în perioada postpartum.

Cercetătorii de la Universitatea Dalhousie au produs recent o serie de scurte videoclipuri informative care rezumă cercetările recente despre sexul după nașterea unui copil. #PostBabyHankyPanky dorește normalizarea schimbărilor aduse sexualității postpartum și încurajarea purtării conversațiilor despre sex între parteneri.

 ► Citește și: 6 mituri despre sexul in sarcina. In ce fel te pot afecta?

Cercetările arată că atunci când cuplurile primesc informații referitoare la ce să se aștepte în viața lor sexuală în timpul sarcinii sau după nașterea bebelușului raportează o dorință mai mare de a întreține relaxii sexuale, se simt mai mulțumiți din punct de vedere sexual și sunt mai puțin îngrijorați de viața lor sexuală.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!