Vinetele facute pe gratar sunt delicioase si se fac repede. Sunt foarte sanatoase in sarcina si, daca adaugi si feta si ierburi la farfuria finala, vor deveni unul dintre felurile tale preferate de mancare.
Ingrediente:
Pentru vinegreta:
- 1 catel mic de usturoi
- sare
- 1-1/2 linguri de suc proaspat de lamaie
- 1 salota mica, taiata fin in cuburi
- 3 linguri de ulei de masline extra-virgin
- 1/2 lingurita de seminte de chimen, usor prajite si pisate intr-un mojar
- Putin piper cayenne
Pentru vinete
- 1 vanata mare taiata in felii de cca 1,5 -2 cm
- 3 linguri de ulei de masline extra-virgin
- Sare
- 1/4 cana de feta maruntita
- 2 linguri de menta proaspata tocata
- 2 linguri de coriandru proaspat tocat
Cum se face:
Vinegreta:
Cu un mojar cu pistil, zdrobeste usturoiul si amesteca-l cu un varf de sare pana cand se face o pasta.
Combina pasta de usturoi cu 1 lingura din sucul de lamaie intr-un castron mic si se lasa sa stea timp de 10 minute. Amesteca ceapa cu jumatatea de lingura suc de lamaie ramasa si un praf de sare intr-un alt castron mic si se lasa-le sa stea timp de 10 minute. Amesteca uleiul de masline, chimenul si piperul cayenne in amestecul de usturoi. Condimenteaza dupa gust cu mai multa sare sau piper, daca este necesar.
Gratarul de vinete:
Pregateste un gratar de carbuni (sau gaz, sau grill-ul de la cuptor). Unge ambele parti ale feliilor de vinete cu ulei de masline si condimenteaza cu sare. Tine-le pe gratar 3- 4 minute pana cand se fac aurii-maronii. Intoarce vinetele si lasa-le pana cand se inmoaie si sunt bine facute pe ambele parti. Interiorul trebuie sa fie gri si moale, nu alb si tare.
Presara peste feliile de vinete la gratar ceapa, feta si ierburi. Amesteca vinegreta si pune-o deasupra. Serveste imediat.