Sari la conținut

Virusul hepatitei B în timpul sarcinii

Se ştie despre hepatita B că este un virus ce se transmite de la om la om prin contacul cu fluidele infectate ale altui individ. Apariţia infecţiei VBH înainte sau în timpul sarcinii reprezintă o problemă deosebită, prin urmare anumite măsuri de precauţie sunt necesare.

Potrivit unor statistici de dată recentă, peste 13 milioane de europeni trăiesc cu virusul hepatic B, adică 1,8% din populația adultă. Hepatita B este o boală care face aproape la fel de multe victime ca și SIDA, iar în România, nu mai puțin de 1 din 10 persoane au contractat la un moment dat această boală. Prin urmare, sunt multe femei însărcinate purtătoare a acestui virus. Sunt expuse riscului mai femeile care lucrează într-un mediu spitalicesc, trăiesc sau au contact cu comunități defavorizate, la limita sărăciei, unde hepatita B este foarte răspândită, au mai mulți parteneri sexuali sau au folosit droguri injectabile.

Însă virusul poate fi dobândit și în urma unui banal control stomatologic. Hepatita B nu provoacă sterilitate, deci poți rămâne însărcinată dacă suferi de această boală. Însă ea poate fi depistată numai în urma unor teste de sânge, obligatorii în timpul sarcinii.

Simptomele Hepatitei B

În privința manifestărilor clinice, există un spectru foarte vast al infecţiei cu VBH (Virusul Hepatitei B). Sunt posibile forme complet asimptomatice, dar şi manifestări mai agresive cu evoluţie rapidă către deces.
Simptomele în fază incipientă pot include: anorexie, vărsături, febră, oboseală, icter, urini colorate, scaune decolorate. În cele mai severe cazuri, sunt posibile eventuale sângerări din mucoase, somnolenţă, coma. O infecţie cronică este reprezentată de persistenţa antigenului HBs in organism pentru mai mult de şase luni. Infecţiile cornice sunt de obicei asimptomatice până în momentul apariţiei unor complicaţii: ciroza hepatică sau hepatocarcinomul.

►Citește și Vaccinarea în sarcină. Ce vaccinuri poţi face în timpul sarcinii

Ce efecte are virusul heptatie B asupra bebelușului? 

În timpul sarcinii, hepatita B nu afectează fătul din burtică, dar după naștere, dacă celui mic nu i se administrează vaccinul antihepatic în maximum 12 de ore, va deveni, în proporție de 95%, purtător cronic de hepatita B, adică va suferi de această afecțiune pe tot restul vieții. De aceea e vital ca medicul care supraveghează sarcina să fie înștiințat dacă gravida este purtătoare a virusului hepatitei B.

Totodată, în prezent nu există o certitudine vizavi de siguranţa crescută a cezarienei spre deosebire de naşterea naturală. Iar în cazul în care mămica dorește să-și alăpteze copilul natural, la sân, acest lucru este posibil fără niun risc în cazul în care bebelușul a fost imunizat. Dacă dintr-un motiv sau altul nu ai primit imunizarea specifică, bebelușul poate fi alăptat având grijă ca pe sâni să nu apară ragade (răni deschise, datorate suptului). Există un risc scăzut ca bebelușul născut de o mamă purtătoare a virusului hepatitei B să prezinte o greutate mai mică decât în mod normal la naștere, deși acești copii nu se vor naște prematur.

Sursa: babycentre.co.uk

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!