Sari la conținut

Virusul Zika, confirmat în România. Ce efecte poate avea asupra femeilor însărcinate

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că virusul Zika a fost detectat pentru prima oară în România la o persoană care a călătorit în Martinica. Riscul de transmisie este minim, însă este recomandat ca femeile însărcinate să se ferească de înțepăturile de țânțari.

Potrivit HotNews.ro, Ministerul Sănătăţii a anunţat că virusul Zika a fost detectat pentru prima oară în România la o persoană care a călătorit în Martinica. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, care a ținut să precizeze că riscul de transmisie este minim.
Virusul Zika este un virus ARN monocatenar cu sens pozitiv din genul Flavivirus (familia Flaviviridae) identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda (de unde și numele lui). El provoacă la om o boală infecțioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înțepătura unui țânțar din genul Aedes, cunoscut și sub numele de “țânțarul tigru”, infectat cu acest virus.

Potrivit www.cdc.gov, perioada de incubație este de 3-12 zile după înțepătura unui țânțar infectat. Majoritatea infecțiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei ușoare și dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupția cutanată (un exantem macular sau papular care apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul), febra moderată, artralgiile, mialgiile, cefaleea, conjunctivita nepurulentă cu hiperemie conjunctivală.

Virusul Zika în timpul sarcinii

Situația poate deveni gravă în cazul femeilor însărcinate. Virusul se poate transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în fază viremică. Au fost descrise mai multe tipuri de complicații probabil legate de virusul Zika: complicații neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré și malformații congenitale: microcefalie la nou-născuți (craniu anormal de mic) și malformații ale sistemului nervos la făt și nou-născuți.
În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri. Numărul de microcefalii la nou-născuţi semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. 49 dintre bebeluşii născuţi cu astfel de malformaţii au murit în ultimul an. Totuşi, doar în 6 cazuri s-a demonstrat că mamele erau purtătoare ale virusului Zika.

Revenind la România, în acest moment riscul de transmisie este minim, potrivit declarațiilor purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu. Însă viitoarele mămici ar trebui să fie atente la înțepăturile de țânțari și să le prevină pe cât posibil.

Ce măsuri de prevenire se impun?

  • În primul rând, a se evita deplasările în zonele în care virusul Zika a provocat deja probleme mari, în țări precum Brazilia şi în Polinezia Franceză
  • Folosirea unei garderobe adecvate, cu haine luni, care protejează membrele superioare și pe cele inferioare de mușcăturile țânțarilor
  • Spatiile de odihnă să fie prevăzute cu aer condiționat sau cu plase de pat pentru țânțari
  • Folosirea spray-urilor contra țânțarilor.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!