Un nou studiu a scos la iveala faptul ca o deficienta de Vitamina C, in timpul sarcinii, poate face ca dezvoltarea creierului fetusului sa fie intarziata.
Cercetarea, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Copenhaga, a concluzionat ca o carenta de Vitamina C, fie ea nu foarte insemnata, mareste riscul ca dezvoltarea creierului sa fie una deficitara cu 10 - 15%. Studiile au dovedit ca un deficit de vitamina C in timpul sarcinii a dus la o dezvoltare deficitara a regiunii creierului care raspunde de amintiri, respectiv hipocampusul.
Situatia este general valabila in cazul mamiferelorcare sunt lipsite de capacitatea de a sintetiza in organism vitamina C, caz in care se afla si oamnii. Vitamina C nu poate sa fie sntetizata in organism, motiv pentru care aceasta vitamina pe langa faptul ca este una esentiala, trebuie adusa in cantitate suficienta, prin alimentatie. Necesarul d evitamina C s-a dovedit vital in cursul sarcinii, pentru ca acesta trebuie sa acopere si nevoile organismului matern si pe cele ale fatului, in dezvoltarea sa intrauterina.
In cazul femeilor insarcinate, nevoia este de circa 0,85 pana la 1,5 grame pe zi, in timp ce femeile care alapteaza au nevoie de 1,5- 1,7 grame pe zilnic.
Surse excelente de vitamina C sunt citricele, cum ar fi portocalele sau grepfrutul, dar si broccoli, ardeii grasi, spanacul, varza, cartofii, inclusiv cei dulci.
In zona de risc sunt mai ales fumatoarele, dar si femeile cu venituri mici, care nu se hranesc diversificat. Copiii acestor femei pot avea probleme de invatare si de integrare sociala.