Sari la conținut

Vitamina D, esentiala in sarcina

Vitamina D este obtinuta de organism prin alimentatie si prin sinteza la nivelul pielii sub influenta razelor solare. Aceasta vitamina ajuta la o dezvoltare armonioasa a scheletului. Din aceste motive, pe perioada de iarna, cand radiatia solara este de mai mica intensitate, se recomanda suplimentarea aportului in vitamina D, inclusiv de catre femeile insarcinate fara probleme de sanatate. Chiar si in cantitati mai mari decat doza normala, s-a constatat ca nu exista efecte adverse nici asupra gravidei, nici asupra fatului.Un studiu recent realizat la Universitatea Medicala din Carolina de Sud au demonstrat contrariul. Specialistii sustin ca o doza zlnica de 200 de unitati de vitamina D nu poate avea decat efecte benefice asupra mamei si fatului. Echipa de cercetatori a monitorizat 350 de femei aflate in saptamanile 12-16 de sarcina, pe care le-a impartit in trei grupuri. Unul dintre grupuri a primit 400 de unitati de vitamina D in fiecare zi, in timp ce al doilea grup a primit 2.000 de unitati de vitamina D in fiecare zi. Celui de-al treilea grup i-au fost administrate zilnic 4.000 de unitati de vitamina D. La finalul studiului s-a constatat ca nu au fost semnalate efecte adverse la nici unul dintre cee trei grupuri.

 


In spatele lipsei de vitamina D se pot afla factori precum obezitatea sau sedentarismul, principalele cauze ale diabetului de tip II, mai spun cercetatorii. Studiile au probat ca persoanele care au carențe semnificative de vitamina D au un risc cu 60% mai mare de a suferi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care se incadreaza in limita recomandata de medici. Statistica include si femeile insarcinate. 

Suplimentele de vitamina D, benefice pentru nou-nascut

Care este doza optima de vitamina D? Cantitatea zilnica de vitamina D recomandata adul tilor este de 200-400 de unitati (mai ridicata la cei peste 50 de ani). in mare parte, specialistii recomanda adultilor, cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani, aproximativ 200 de unitati internationale (UI) pe zi. Aceasta recomandare este valabila si pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Cei care au peste 50 de ani au nevoie 400 de UI pe zi. Parintii sunt sfatuiti sa le dea copiilor doua cani de lapte pe zi (o cana de lapte echivaleaza cu 100 de UI de vitamina D).

Afla mai multe despre vitamina D

Cel mai eficient mod de a face rost de vitamina D este cu ajutorul suplimentelor. Studiile au aratat ca pe timp de iarna un adult sanatos, care mananca o data pe saptamana peste, ia multivitamine si bea lapte zilnic, are nivelul de vitamina D din organism la minimum.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!