Sari la conținut

Vitamina E pentru o dezvoltare neurologica buna

Cercetarile referitoare la necesitatea vitaminei E si a cantitatii in care trebuie administrata sunt deseori contradictorii. Peste aceasta disputa vine un nou studiu care arata ca niveluri adecvate din acest micronutrient esential este deosebit de important pentru cei foarte tineri, persoanele in varsta si femeile care sunt sau vor fi gravide.

Un consum constant de-a lungul intregii vieti de vitamina E este important dar deseori acest consum este complicat de faptul ca nutrientul este unul dintre cele mai greu de obtinut exclusiv prin intermediul alimentatiei.  Foarte putin oameni isi iau cantitatea necesara de vitamina E exlcusiv din alimentatie.

Desi cativa cercetatori au aratat pericolele consumului excesiv de vitamina E, in fond alimentatia majoriatatii oamenilor este deficitara in vitamina E. Cei mai multi oameni nu isi pun problema deficitului de vitamina E si asta pentru ca simptomele sale sunt subtile su sunt legate de dezvoltarea sistemului nervos si a creierului, sau de o rezistenta mai scazuta in fata infectiilor.

Unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina E - nucile, semintele, spanacul, germenii de grau si ulei de floarea soarelui – nu sunt in fruntea listei unui regim alimentar tipic european sau (mai ales) american. Un studiu a descoperit ca oamenii care sunt foarte motivati sa aiba un regim sanatos a consuma suficient de multa de vitamina E. Dar tot studiile au aratat ca acestia sunt extrem de putini, cu 90 la suta dintre barbati si 96 la suta din femei neconsumand cantitatea recomandata in prezent, de 15 de miligrame pe zi pentru adulti.

Citeste aici si despre beneficiile vitaminei E in sarcina.

Intr-o analiza a mai multor studii, publicat in Advances in Nutrition, Maret Traber, profesor la College of Public Health and Human Sciences at Oregon State University, a subliniat cateva dintre cele mai recente descoperiri despre vitamina E. Printre cele mai importante sunt importanta vitaminei E in timpul dezvoltarii fetale si in primii ani de viata; corelatia dintre aportul de vitamina E si dementa mai tarziu in viata adulta si dificultatea de a evalua nivelul de vitamina E prin masurarea valorilor din sange.

Printre cele mai importante constatari se numara:

  • Aportul insuficient de vitamina E este asociat cu risc crescut de infectii, anemie, probleme de crestere si probleme in timpul sarcinii, atat pentru copil si mama.
  • Deficitul evident, in special la copii, poate provoca tulburari neurologice, deteriorari musculare si chiar cardiomiopatie.
  • Studiile efectuate pe animalele de laborator indica faptul ca vitamina E este deosebit de importanta pentru dezvoltarea timpurie a sistemului nervos al embrionilor, in parte pentru ca protejeaza functionarea acizilor grasi omega-3, in special DHA, important pentru sanatatea creierului. Organele cele mai sensibile includ capul, ochii si creierul.
  • Un studiu a aratat ca concentratiile mari de vitamina E de la nastere au fost asociate cu o functie cognitiva imbunatatita la copii in varsta de doi ani.
  • Rezultatele cu privire la bolile care sunt in crestere in tarile dezvoltate, cum ar fi ficatul gras si diabetul, sugereaza ca obezitatea nu reflecta in mod necesar un aport mare de micronutrienti.
  • Suplimente de vitamina E nu par a preveni aparitia bolii Alzheimer, dar au demonstrat un beneficiu in incetinirea progresiei acesteia.
  • Un raport asupra oamenilor in varsta a aratat ca un model de regim alimentar pe durata vietii care a dispus de un nivel mai ridicat de vitamine B, C, D si E a fost asociate cu o dimensiune mai mare a creierului si functia cognitiva mai buna.
  • Vitamina E protejeaza acizii grasi critici, cum ar fi DHA-a lungul vietii, iar un studiu a aratat ca oamenii care dispun de concentratii mari de DHA au avut o reducere cu 47 la suta a riscului de a dezvolta dementa.

"Este importanta intreaga viata, dar dovada cea mai convingatoare despre vitamina E este cea despre de fereastra de aproximativ 1000 de zile, care incepe de la conceptie", a spus Traber. "Vitamina E este esentiala pentru dezvoltarea neurologica si a creierului, care are loc doar in aceasta perioada. Nu este ceva ce poti compensa mai tarziu."

Traber a spus ca recomanda un supliment pentru toate persoanele care au cel putin nevoi medii de vitamina E, dar ca este deosebit de important pentru toti copiii pana la varsta de doi ani; pentru femeile care sunt gravide, care alapteaza sau pot deveni gravide si pentru persoanele in varsta.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!