Vine primavara si odata cu ea apar si miraculoasele verdeturi. Beneficiile lor sunt nenumarate si ele trebuie sa se afle pe lista de alimente a oricarei gravide care are grija de sanatatea ei si a copilului.
Legumele cu frunze verde inchis sunt cele mai bogate in nutrienti. Acestea sunt : spanacul, varza, frunzele de nap, salata, broccoli si verdeturile de gradina cum ar fi papadia.
Daca ne uitam la nutrientii regasiti in aceste verdeturi si la compozitia vitaminelor prenatale vom vedea ca asemanarea este uimitoare: calciu, magneziu, molibden, vitamina K, riboflavina, folati, cele mai multe vitamine B (cu exceptia vitaminei B12), vitamina A, vitamina C. Aceleasi „ingrediente” si, in plus, sunt de 100 de ori mai gustoase si se asimileaza mult mai bine.
Acid folic. Verdeturile sunt alegerea perfecta pentru suplimentarea dietei cu acid folic. Acidul folic previne defectele de nastere si trebuie sa se regaseasca in alimentatia oricarei gravide.
Citeste de cat acid folic ai nevoie in sarcina.
Vitamina A si C. Sunt cunoscute pentru rolul lor in functionarea corecta a sistemului imunitar si pentru cresterea sanatoasa a oaselor si dintilor. Surplusul de vitamina A nu este indicat deoarece in cantitati mari are efecte adverse neplacute si de aceea consumul de verdeturi este calea cea mai buna de suplimentare a dietei cu vitamina A, neexistand riscul de supradoza.
Calciu si magneziu. Sunt necesare pentru un sistem osos bun dar ajuta si la mentinerea tensiunii arteriale normale si la coagularea normala a sangelui. In plus, magneziul ajuta si la ameliorarea greturilor matinale. Ia-ti aceste minerale din verdeturi deoarece sunt gata dozate in proportia corecta de care ai nevoie pentru a functiona asa cum trebuie: de doua ori mai mult calciu decat magneziu.
Fier. Stii deja ca fierul este recomandat pentru femeile insarcinate. Dar stii ca fierul prezent in alimente este mai usor absorbit daca este luat impreuna cu alimente bogate in vitamina C, cum ar fi verdeturile? De aceea, daca mananci carne cu verdeturi, fierul din amandoua va fi mai bine absorbit.
Energie. Cand te gandesti la energie, te gandesti la complexul de vitamine B. Dar trebuie sa stii ca excesul dintr-o anumita vitamina B poate cauza un deficit al celorlalte vitamine, deci ai nevoie de echilibru si aici. Si cel mai bun mod de a beneficia de un complex echilibrat de vitamine B este sa mananci verdeturi care au deja o compozitie echilibrata. Si, inca un secret, cu cat au frunzele mai inchise, cu atat sunt mai bogate in vitamina B. Vitamina B este distrusa de caldura, deci mananca-le crude!
Vitamina K. Este vitamina care ajuta la coagularea sangelui si este foarte importanta pentru femeile insarcinate pentru ca sangele lor sa coaguleze bine dupa nastere. Vitamina K este o vitamina solubila in grasime, deci este stocata in organism pentru multa vreme. De accea, o dieta bogata in vitaminaK si grasimi iti va da tie si bebelusului tau un nivel potrivit de vitamina K.
Molibden. Este un nutrient la care nu ne gandim foarte des. Dar este folosit pentru stocarea fierului si sa produca enzime care sunt folosite de metabolism.
Sursa foto: hepta.ro