Prevederile noului Cod civil referitoare la efectele divortului asupra copiilor si si relatiile dintre parinti si copiii minori, sunt aplicabile si cererilor de divort formulate inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari. Decizia a fost luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Divortul si separatia parintilor este o situate pe care nu o dorim dar despre care este bine sa cunosti detalii. Schimbarile din Codul civil au adus si modificari ale prevederilor legale care privesc divortul si efectele acestuia. Un capitol special este dedicat copiilor. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent sa judece recursul in interesul legii, a stabilit ca noile prevederi ale Codului civil sunt aplicabile tuturor proceselor de divort aflate pe rolul instantelor de judecata sau al diferitelor cai de atac, chiar daca acestea sunt deschise anterior modificarilor dispuse de noul Cod civil. Regula generala este cea conform careia, in caz de divort, autoritatea parinteasca se exercita de ambii parinti in comun. Autoritatea parinteasca este definita ca fiind ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si care apartin in mod egal ambilor parinti.
Prin urmare, in prezent, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti este un drept al copilului, de care acesta nu poate fi lipsit decat pentru motive justificate de interesul sau superior. Totodata, in lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic. Prin exceptie de la aceasta regula, tot in functie de interesul superior al copilului, instanta poate stabili ca locuinta minorului sa fie la bunici, la alte rude, la terte persoane, la o institutie de ocrotire.
Trei mari greseli ale parintilor divortati
Aceste persoane au obligatia de supraveghere a copilului si indeplinesc toate actele obisnuite ce privesc sanatatea, educatia, invatatura copilului. Cu toate acestea, chiar daca minorul are locuinta la aceste persoane, drepturile cu privire la bunurile minorului, cele privitoare la persoana acestuia, altele decat cele expres prevazute in sarcina celor la care locuieste minorul, se exercita de catre parinti.
Prin urmare, prevederile legii noi se vor aplica relatiilor dintre parinti si copii, in situatia in care divortul se afla inca pe rol, in calea de atac, apel sau recurs, divortul nefiind inca pronuntat, solutionat irevocabil. Prin aceasta se arata ca este in interesul copilului sa fie crescut de ambii parinti si dupa divortul acestora, noua reglementare prevazand regula exercitarii in comun a autoritatii parintesti, doar prin exceptie, pentru motive temeinice care tin de interesul superior al copilului, instanta de tutela putand sa dispuna exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte. Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizica si morala normala, la echilibru socio-afectiv, la viata de familie, drept afirmat si prin art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, este un drept al copilului, de care acesta nu poate fi lipsit decat pentru motive justificate de interesul sau superior.