Sari la conținut

“Copilul meu nu vrea să înveţe poezia”. Cum vindecăm anxietatea de a vorbi în public

„Băiatul meu nu vrea să înveţe poezia pentru serbare. Anul trecut, când i-a făcut semn educatoarea că e rândul lui, n-a mai zis nimic. Deşi o ştia ca pe numele lui. Iar anul acesta refuză chiar şi să o mai înveţe. Ce mă fac cu el?” – aşa sună experienţa unei mămici care încearcă să îşi pregătească băiatul pentru serbarea de sfârşit de an, iar el nu are niciun gând să participe. Ce este de făcut?

Teama copilului de a vorbi în public – Să înţelegem anxietatea copilului de a vorbi în public

Lacrimi, tantrumuri, dureri de burtică şi de cap – sunt doar unele dintre simptomele care trădează anxietatea de a vorbi în public sau, în cazul copiilor noştri – anxietatea de dinainte de serbare.

► Citeşte şi Cum inveti copilul despre emotii

Conform cercetărilor, cea mai mare temere a oamenilor este vorbitul în public. A doua este moartea. Vă daţi seama cum sună asta? Noi, oamenii, ne simţim mai confortabil la o înmormântare, decât pe o scenă în care trebuie să performăm.

Teama de a vorbi în public apare încă de la vârste fragede, este foarte comună printre copii şi poate fi cauzată de mai mulţi factori:

•    temperamentul sau personalitatea (înnăscută) copilului
•    genetica  – 30 – 40 % dintre anxietăţi sunt moştenite de la părinţi (deci, dacă mama sau tatăl suferă de teama de a vorbi în public, sunt şanse destul de mari ca cel mic să îi moştenească).
•    comportamentul învăţat -  ceea ce înseamnă că, dacă cel mic a avut o experienţă neplăcută în trecut, pe scenă, teama de vorbit în public i se va accentua.

Teama copilului de a vorbi în public  - Cum îl putem ajuta să o depăşească

Creează-i o audienţă, acasă – Treptat, îl poţi îndemna să spună poezia cu voce tare pentru el, apoi pentru tine, apoi pentru tine şi pentru tati, tot adăugând persoane faţă de care se simte apropiate – vecini sau chiar animăluţele de companie din casă :).

Oferă-i timp şi spaţiu să exerseze - la propriu. Amenajează-i un loc special în care să stea, asemănător unei scene, atunci când repetă, şi îndeamnă-l să o facă atunci când se simte odihnit. De asemenea, poți să îl filmezi pe copil în timp ce repetă, după care va puteți uita împreună și îl poți încuraja, arătându-i cât de bine s-a descurcat “pe scenă”.

Faceţi karaoke împreună – Cea mai bună modalitate de a te obişnui cu scena este să petreci cât mai mult timp pe ea. Cumpără-i o jucărie de tip karaoke, un microfon şi tot ceea ce mai include această practică şi încurajează-l să cânte cât mai des şi chiar să o faceţi împreună. Se va obişnui cu vocea lui, în timp ce recită sau cântă, şi îi va fi mult mai uşor la serbare.

► Citeşte şi Cum ii faci pe copii sa invete cu placere

Nu te uita să transformi totul într-o joacă – Ştim foarte bine că toţi copiii iubesc enorm să se joace, aşa că de ce să nu facem şi din vorbitul în public tot o joacă? Citiţi împreuna poezia pe un ton amuzant, cântaţi-o, întreceţi-vă în a o învăţa, ajută-l să îşi imagineze ceea ce recită. Toate aceste strategii îl vor ajuta enorm.

Spune-i cât este de talentat – Pentru a-i creşte încrederea în el, laudă-l cât mai mult atunci când recită. Spune-i cât de frumos şi de emoţionant rosteşte versurile, cât de bine îi stă pe scenă, cât de talentat este. Îl va ajuta, chiar dacă el va părea că nu te ia în seamă.

► Citeşte şi Cum se “masoara” performantele copilului, inca de la gradinita

Învaţă-l să nu se uite în ochii audienţei – Sfătuieşte-l ca, atunci când recită, să se uite la un punct fix, deasupra celorlalţi, nu în ochii persoanelor din public, pentru a nu risca să îşi piardă concentrarea.

Exemplul personal – Spune-i că şi tu ai de pregătit un discurs pentru la serviciu şi lasă-l să te privească atunci când repeţi. Nimic nu funcţionează mai bine decât puterea exemplului personal.

Recunoaște semnele emoțiilor de dinainte de serbare. Lipsa poftei de mâncare, dificultățile de a adormi, momentele în care nu vorbește cu nimeni și este foarte tăcut, distragerea exagerată față de sarcinile pe care de obicei le făcea bine, toate acestea sunt semne că cel mic are emoții înainte de serbare. Discuta cu el și asigura-l că la fel simt şi ceilalţi colegi de grădiniță în astfel de momente.

Relaxează-te în ziua respectivă. Fii relaxată, bine dispusă. Astfel, îl vei ajută pe copilul tău să pornească cu dreptul spre serbare și cu încredere în sine.

Pregătește-te sufletește în cazul în care refuză să apară în față spectatorilor ori refuză să își spună replica/poezia. Astfel de lucruri se pot întâmpla și nu ai altă soluție decât să accepți alegerea copilului tău. A-l forța pe copil să apară pe scenă, deși nu se simte pregătit, îl poate afecta emoțional pe copil.

Sura foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!