Te rugam sa nu crezi cumva ca am infiera alegerea ta de a fi o mama lenesa. Dimpotriva, intelegem ca ea vine cu multiple avantaje, chiar si pentru copii. Pentru ca lenes inseamna si mai putin 'closca', dar si mai putin 'cicalitoare', ceea ce pentru copiii se traduce prin mai multa libertate, dar si mai multa responsabilitate.
Odata ce nevoile de baza au fost indeplinite sa vedem ce poti face tu, ca o mama ce isi doreste sa fie mai lenesa:
1. Sa lasi copilul sa manance singur, la masa. Copiii au o astfel de pornire inca inainte de un an de zile, este prima lor izbucnire de independenta. Si este bine sa nu i te impotrivesti. E adevarat, cateva luni bune de zile vei avea mai mult de spalat, de strans, dar pe termen lung esti castigata. Altfel vei ajunge sa alergi cu lingura de ciorba dupa copil prin toata casa. Si nu de putine ori s-au vazut cazuri in care copiii refuza sa manance daca nu le bagi tu lingura in gura. Chiar si la 7 ani.
2. Incepand cam de la 2 ani jumatate poti insista ca piticul sau pitica ta sa invete sa se imbrace / sa se dezbrace singura. Si sa stii ca asta nu este niciun o alegere gresita, chiar daca ratati ora de culcare sau nu mai reusiti sa iesiti in parc. Este mai normal sa se intample asa, decat tu sa te chinui sa il imbraci in timp ce el se joaca sau se uita la tv. Arata-i cum se face, nu il grabi, insa nu accepta sa fie atat de lenes incat nici sa nu isi traga pantalonii dupa ce face pipi.
3. Cateva ritualuri trebuie sa fie lege si sa fie ascultate cu sfintenie: cand intri in casa de afara te descalti singur, te dezbraci si apoi mergi sa te speli pe maini; cand te scoli dimineata te ocupi singur de propria toatela: mers la toaleta, spalat pe maini, pe fata, pe dinti, schimbat pijamaua cu haine de zi; la fel si seara - te ocupi singur de toaleta dinainte de culcare.
4. Tu nu esti singura persoana din casa care trebuie sa faca curat. Si asta ii include pe toti din familie, chiar si pe copii. Si ei pot sterge geamurile sau sa dea cu aspiratorul. La inceput li se va parea simpatic, dar in timp atractia pentru asa ceva va scadea. Nu accepta insa sa nu participe, macar pentru faptul ca va intelege ca nu merita sa faci murdar in jur. Ceea ce ne duce la punctul urmator.
5. In casa nu se arunca lucrurile, decat daca este un servitor la dispozitie, dar ma indoiesc ca acesta ar fi cazul. Daca ai baut apa, cana trebuie dusa la bucatarie. Daca te-ai descaltat, incaltamintea trebuie pusa la loc. Daca te-ai jucat, jucariile trebuie stranse, fiecare la locul ei. Cu cat sunteti mai stricti cu atat casa va arata mai locuibila, atfel poti alerga din camera in camera cu limba scoasa de un cot si totul sa fie aruncat.
6. Parintii nu exista pentru distractia copiilor. Nu am sa spun ca nu trebuie sa te joci cu copiii tai. Ci doar ca nu trebuie sa o faci tot timpul. Ei trebuie sa poata sta si 10 minute singuri si sa se simta bine facand asta. Este adevarat ca pot prefera sa te aiba in permanenta ca si galerie, insa trebuie sa inteleaga ca asta este imposibil.
7. Toata lumea din familie este la fel de importanta. Si asta trebuie explicat inca de la inceput. Fiecare are nevoi si ele trebuiesc indeplinite, pe cat posibil. Nu este normal ca o persoana din familie sa se sacrifice incontinuu pentru ceilalti. Pe rand si cu rabdare fiecare trebuie sa ajunga sa primeasca lucrul dorit.
8. Nu te da peste cap cu gatitul, mai ales daca asta nu iti place in mod deosebit. Teoria ca mancarea cruda este mai buna decat cea fiarta si ca trebuie sa mancam cat mai multe legume ar trebui sa iti fie de ajutor. Apeleaza cu incredere la nuci si castraveti. Sunt mult mai sanatoase decat prajiturile facute in casa.
9. Esti cea mai importanta persoana pentru copiii tai, insa nu esti singura pe lume. Nu te da peste cap ca sa faci tu totul - asa le interzici sa interactioneze si cu alti oameni. Daca ti se ofera ajutorul accepta-l. Daca bunicii vor sa ia copiii cateva saptamani in vacanta spune da cu toata inima. Daca simti nevoia de a avea o bona cateva ore pe zi nu ti-o refuza.
10. Copiii trebuiesc supravegheati, insa nu urmariti cu ochi de vultur pentru a vana orice mic lucru pe care il fac diferit de cum ai crede tu. Fii o mama mai relaxata. Nu va muri daca isi baga un pic de nisip in pantofi. Nu se va imbolnavi pentru ca bea apa direct din sticla. Nu va ramane fara coroana daca se ridica singur dupa ce a cazut. Fii o mama mai lenesa si s-ar putea sa ai un copil mai fericit.