Cine nu-si doreste sa-si creasca copilul intr-un mod armonios?! Care este „reteta” perfecta? In primul rand nu uita ca puiul tau este cea mai buna oglinda a ta. Iata care sunt recomandarile pshihologului Andreea Olteanu...
1. Iubirea este energia si limbajul universal, pentru a creste si a ne dezvolta, indiferent de etapa de varsta in care ne aflam iar copiii nostri nu fac exceptie. Ba din contra, iubirea cu care ii inconjuram, ii ajuta sa prinda aripi si sa zboare, daca ea nu se transforma in atasament exagerat, de catre noi, parintii. Cand iti iubesti copilul, inseamna sa faci ceea ce este mai bine pentru el, chiar daca uneori nu iti este usor.
2. Increderea in copilul tau este ingredientul imediat urmator dupa iubire. Aceasta incredere este “maiaua”, care il va ajuta sa isi descopere potentialul interior si care il va stimula mereu sa aleaga calea cea mai buna pentru el. Pentru a avea incredere in el, este absolut necesar sa te eliberezi mai intai de temeri si de frici.
3. Prezenta ta in viata lui este vitala. Asemeni unui copac, parintii sunt radacinile prin care copilul se hraneste si isi extrage experientele primordiale. Iti recomandam sa fi prezenta nu doar fizic ci in totalitate, mental si emotional, atunci cand sunteti impreuna, pentru ca mama reprezinta sistemul bazal de referinta iar daca esti o mama ocupata, compenseaza aceasta situatie prin timp special de joaca si ritualuri.
4. Atentia pe care i-o oferi, este ca o busola, dupa care el se orienteaza. Fiecare mama stie ca sub ochiul ei vigilent, copilul se dezvolta si creste armonios. Este important caror aspecte din comportametul lui le acorzi atentie, pentru ca pe acelea le vei intari. Te sfatuim sa pariezi intotdeauna pe aspectele pozitive si sa ignori aspectele care sunt mai putin de laudat.
5. Aprecierea ta determina valoarea copilului tau. A-l aprecia, inseamna a-l pretui exact asa cum este, nici mai mult nici mai putin si intr-un mod just. Nu uita ca acest stimulent il va ajuta sa se simta foarte bine in propria piele si de ce nu, sa straluceasca si sa isi depaseasca in timp propriile limite, daca va simti nevoia.
6. Modelul de urmat esti tu. Nu este important ce iti doresti sa fii tu sau sa devina copilul tau. El se va raporta mereu la tine si va invata din felul in care tu traiesti si te manifesti, in fiecare moment. El este cel mai bun critic sau mai bine zis ceea mai clara oglinda a ta.
7. Accesul la experiente il ajuta sa inteleaga realitatea inconjuratoare si sa se cunoasca. Cu cat simte, traieste si experimenteaza mai multi stimuli, emotii si contexte pozitive, cu atat mai repede isi va atinge potentialul interior si se va dezvolta mai frumos si mai armonios. Copiii care au acces la experiente stimulative limitate prezinta inca din primii ani de viata o intarziere in dezvoltarea cognitiva si generala, chiar daca potentialul lor nativ este ridicat.
8. Comunicarea cu tine ii va conferi putere si incredere in sine. Nu este nicio cale mai buna de a fi prezenta activ in viata copilului tau decat comunicarea libera si deschisa cu el. Iar aceasta inseamna nu doar sa vorbesti ci sa fii un ascultator bun si daca se poate, necritic. Copilului i se pot intampla diferite lucruri, bune sau rele. Daca tu te axezi pe ascultare si pe reflectarea empatica a emotiilor lui, vei deveni partenerul lui de nadejde; si asta in orice situatie dificila sau fericita, pe care o traverseaza copilul tau. In plus, nu uita ca aceasta comunicare se fundamenteaza in primi ani de viata!
9. Socializarea se invata de la parinti si alaturi de ei. Noi suntem fiinte sociale, dar nu ne nastem cu aceasta capacitate ci o exersam. Copiii invata sa relationeze urmand exemplul parintilor si nu al altor persoane. Desi considerate in mod eronat ca fiind medii sociale, gradinita si scoala nu sunt mediile cele mai potrivite pentru socializare; ele sunt medii educative. Daca nu vrei sa ai un copil “timid” ajuta-l sa socializeze mergand impreuna in vizita si primind in vizita parinti cu copii de varste similare. Poti face asta dupa prima luna de viata si vei avea rezultate excelente.
10. O relatie buna a mamei cu tatal copilului va ajuta atat fata cat si baiatul sa isi integreze indentitatea de gen. Mama joaca un rol semnificativ aici pentru ca ea este cea care permite, stimuleaza si vegheaza ca acesta relatie sa se dezvolte. Nu uita ca tatal are si el nevoie uneori de ajutor si de incurajari!
Tu ce ingrediente ai folosit pana acum?
Foto: 123rf.com