Sari la conținut

24 iunie – Ziua Universală a Iei Românești

Vezi gGalerie foto

Destinată doar serbărilor din școli și grădinițe sau petrecerilor cu iz câmpenesc, ia românească ajunsese un obiect vestimentar pe cale de dispariție. Însă, în ultimii ani, simpla creație de artizant a luat cu asalt nu doar garderoba româncelor ci și pe cea a femeilor din multe colțuri ale lumii. Și cum 24 iunie a fost declarată Ziua Universală a Iei Românești, îți propunem o galerie foto cu cele mai frumoase ii tradiționale purtate de copii…

De câțiva ani încoace, ia românească a devenit un must-have în garderoba româncelor, căci a devenit ușor de integrat în orice outfit - de la o ținută de weekend până la o rochie pe care o poți purta la aproape orice eveniment de gală. Iar modele pentru copii sunt irezistibile.

Însă cât de mult lucruri știm, cu adevărat, despre istoria ei?

Ia, numită și cămașă cu altiță, este cea mai cunoscută și, cu siguranță, cea mai reprezentativă piesă a costumului tradițional românesc. Extrem de importantă în viața satului, ia a suferit de-a lungul timpului modificări, fiind influențată și de portul de la oraș, potrivit florideie.ro.

Se pare că cercetările istorice atestă faptul că ia ar putea data încă din perioada culturii Cucuteni. Este un obiect vestimentar realizat integral manual, pe pânză de bumbac, in sau borangic, cu broderii ample și bogate, în culori vii, având adesea aplicații de mătase, paiete sau mărgele. “Ie” este un termen care se adresează exclusiv cămășii purtate de către femei. Zestre de preț, oferită în dar din generație în generație, ia era adesea lucrată într-o perioadă lungă de timp, fiind modificată pentru a corespunde vârstei sau statului social al femeii care o purta.

Nici croiala acestei cămăși tradiționale românești nu este una întâmplătoare. Ia sugerează forma unei cruci – o bucată de material de forma dreptunghiulară, cu mâneci largi și o deschizătură rotundă în partea de sus, numită și “gura iei”. Aceasta din urmă este întărită cu o cusătură specifică, realizată cu fire de bumbac sau mătase, în culori asortate cu broderiile de pe restul cămășii. Mânecile iei sunt încrețite la umeri și uneori și la încheieturile mâinilor, formând volănașe delicate.

De-al lungul timpului, ia românească a constituit inspiraţie pentru mari pictori români şi străini. Henri Matisse a pictat în 1940 tabloul “La Blouse Roumaine”. Constantin Daniel Rosenthal a pictat-o pe Maria Rosetti îmbrăcată în ia românească în tabloul “România revoluţionară”, realizat la Paris, în anul 1850. Tabloul a devenit simbol al revoluţiei de la 1848.

Și, mai recent, marii creatori de modă au inclus-o în colecții lor. Yves Saint Laurent a dat tonul în 1981, fiind urmat de Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Carolina Herrera sau Agatha Ruiz de la Prada. Însă cea mai mediatizată imagine a unei ii românești este coperta revistei Vogue din 2012, unde celebra cântăreață Adele a purtat o ie inspirată dintr-un model din zona Sibiului.

Din 2013, ia are și o zi în care este sărbătorită, pe 24 iunie, chiar de Sânziene. Nu întîmplător, căci în această zi este şi sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezatorul. Plină de magie şi sfinţenie, aceasta este o sărbătoare a verii, a luminii şi a iubirii. Se spune că, de Sânziene, cerurile se deschid, la miezul noptii, iar zânele cu puteri binefăcătoare dansează în hore. Fetele îţi pot pune flori neîmpletite sub cap daca vor sa îşi viseze ursitul.

Intră în galeria foto și vezi cele mai frumoase ii tradiționale purtate de copii!

Foto: Pinterest

 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!