Sari la conținut

Legea care nu se aplică: 500 de euro pentru toți copiii din România, născuţi în ultimii 5 ani

Deși în ultima vreme s-au tot vehiculat diverse proiecte prin care alocațiile sau indemnizațiile pentru mamele cu mai mulți copii ar putea crește, cele mai multe sunt puse pe seama campaniei electorale. Însă, o măsură de genul acesta a fost deja votată, încă din 2011. Astfel, toţi copiii din România născuţi în ultimii 5 ani trebuie să primească de la stat 500 de euro. De ce nu se aplică legea?

Copiii români născuți după data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat o sumă reprezentând echivalentul în lei a 500 de euro, bani pentru educație, potrivit articolului 356 din Legea Nr. 1/2011 – Legea educației naționale. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, după ce împlinesc vârsta de 16 ani.

Deși ar fi trebuit acordați din 2013, termenul a fost amânat prin OUG până în 31 decembrie 2016, scrie realitatea.net. Astfel, dacă autoritățile nu vor decide o nouă amânare, copiii ar putea beneficia în curând de acești bani.

După data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011, statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut. Obligația este prevăzută în actul normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale.

►Citește și O fotografie la 80.000 de nașteri. Imaginea care a devenit virală pe Internet

Potrivit legii, statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Aceasta se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Mai multe detalii, aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!