Sari la conținut

6 lucruri fascinante despre Paște și tradițiile pascale

Pentru mulți dintre noi, Paștele este una dintre cele mai iubite sărbători ale anului. Indiferent dacă mergi sau nu la biserică în ziua de Paște, există atât de multe tradiții și obiceiuri pe care le poți pune în practică cu familia, încât această sărbătoare poate fi foarte ușor de transformat într-un eveniment festiv, chiar la tine acasă. De la coșuri de Paște viu colorate umplute cu ouă roșii, iepurași de ciocolată și mici cadouri pentru copii, la mesele bogate în familie care marchează sărbătoarea pascală.

Dar, prin tot entuziasmul cu masa de Paște și sărbătoarea pascală în sine, te-ai gândit vreodată de unde vin aceste obiceiuri și tradiții? De exemplu, ce legătură are iepurașul cu Paștele sau de ce vopsim ouăle roșii?

Există o întreagă istorie fascinantă în spatele celor mai iconice simboluri și obiceiuri ale Paștelui, de la înroșirea ouălor până la numele în sine, despre care unii istorici cred că vine dinainte de creștinism. Noi le-am adunat pe cele mai interesante dintre ele.

Paștele a fost numit după o zeiță a fertilității

Mulți istorici cred că Paștele a fost numit după Eastre sau Eostre, o zeiță anglo-saxonă păgână, în speranța de a încuraja convertirea.

► Citește și: Idei de creații de Paște, pentru copii

Paștele este cea mai veche sărbătoare creștină

Sărbătorind învierea lui Iisus Hristos, temelia pe care s-a construit creștinismul, Paștele este una dintre cele mai importante Zile Sfinte creștine.

Ouăle roșii simbolizează sângele lui Iisus Hristos

Se spune că tradiția vopsirii ouălor de Paște datează din Mesopotamia antică. Această tradiție s-a păstrat până în prezent.

Iepurașul de Paște își are originea în Germania

Atât iepurașii, cât și ouăle au fost semne de fertilitate în Germania, în Evul Mediu, și tocmai în această perioadă s-a născut legenda unui iepuraș care împarte ouă și bomboane.

► Citește și: Semnificația Paștelui, pe înțelesul copiilor

În Ucraina s-au vopsit ouăle în culoarea albastru, pentru prima dată

În timp ce tradiția vopsirii ouălor de Paște ar fi putut începe ca o practică religioasă, obiceiul vopsirii ouălor provine dintr-o ambarcațiune ucraineană datând de mii de ani. Ouăle, numite pysankas, sunt create cu grijă folosind ceară și coloranți.

În 2007, Florida a organizat cea mai mare vânătoare de ouă de Paște

La vânătoarea de ouă de Paște au participat 9.753 de copii, care au pornit în căutarea celor 501.000 de ouă.

► Citește și: Activități de Paște pe care le poți face cu copiii, acasă

Sursa


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!