Nu este ușor să stai acasă. Acest lucru este valabil mai ales în cazul părinților, care acum trebuie să-și petreacă întreaga zi având grijă de copii, de casă și uneori chiar și de job.
După cum a spus dr. Alexandra Hamlet de la Institutul The Child Mind, "acestea reprezintă abilități de viață, nu doar abilități dezvoltate în timpul pandemiei de coronavirus. Sunt lucruri care promovează într-adevăr sănătatea mentală, în general, și ne fac mai eficienți."
Iată câteva reguli de bază pentru părinți, ce pot fi aplicate și celorlalți adulți, atât în momentul de față, cât și după ce va trece pandemia cu care ne confruntăm:
Stabilește limite
"Cel mai mare sfat pe care l-aș da oamenilor este să stabilească limite sănătoase cu oamenii cu care trăiesc. Acum, mai mult ca oricând, este important să stabilești granițe în jurul spațiului și al timpului. În această perioadă de distanțare socială, caele noastre au devenit spații care funcționează ca loc de muncă, școală, sală de sport, etc., care pot estompa liniile dintre spațiu și timp. Așadar, este important să se stabilească granițe clare în ceea ce privește modul și când se folosește spațiul, dar și cine și când are acces la tine", spune dr. Tammy Lewis Wilborn, supervizor profesional autorizat și proprietar al serviciilor clinice Wilborn din New Orleans.
► Citește și: Copilului meu: ești cea mai mare realizare a mea
Acordă spațiu
"Oamenii aflați într-un mediu închis nu cresc din punct de vedere psihologic. Lasă copilul să plângă sau să se supere și lasă și adulții să facă la fel. Nu te aștepta să ai parte oricâdn de distracție forțată în familie", spune Ashley Merryman, coautor al Nurture Shock and Top Dog.
"Recomand familiilor să-și petreacă timp unul câte unul cu fiecare membru al familiei pentru a-și menține și îmbunătăți relațiile individuale. Este ușor să ne pierdem intimitatea în această perioadă. Petrecerea timpului singur cu o persoană din familie poate reface relațiile individuale", subliniază Natasha Daniels, AnxiousToddler.com
Exersează mindfulness-ul (starea de spirit focuată pe prezent)
"Cel mai important lucru este să fii conștient de gândurile, sentimele tale, precum și de ceea ce se întâmplă în acest moment.
Fiind conștient de tristețe sau de anxietate, de exemplu, odată ce își recunoști aceste trăiri, reduce puterea acestor emoții", adaugă Alexandra Hamlet.
"Exersați împreună respirația profundă. Când stresul crește, compasiunea poate scădea, deoarece te afli în modul de supraviețuire și trebuie să-ți reduci empatia. O modalitate simplă este să respiri profund. Mulți copii și adulți inspiră prea repede, astfel încât respirația nu îi ajută să se calmeze. Așadar, asigură-te că fiecare membru al familiei stă spate în spate și respiră împreună", spune psihologul Michele Borba.
► Citește și: Copiii au nevoie constant de atenția părinților, nu doar când sunt bolnavi sau fac prostii
"Respirația profundă are efecte uriașe și practicăm ceea ce se numește acceptare radicală, care este o abilitate care ne învață practic că ne aflăm într-o situația în care nu putem interveni și nu o putem schimba. A accepta asta înseamnă a recunoaște situația și a-ți aminti să nu încerci să revii în etapa de negare", adaugă Alexandra Hamlet.
Redu-ți așteptările
"A învăța cum să faci ceva duce la stima de sine, nu invers. Copiii au nevoie de spațiu pentru a învăța și au acea frustrare. Același lucru este valabil și pent adulți. Trebuie să lăsăm oamenii să greșească și să-i lăsăm să facă lucruri care în mod normal nu sunt bune și să le oferim spațiu pentru a face aceste lucruri", spune Merryman.
"Laudă orice tip de adaptabilitate. Pe ceea ce dorim cu adevărat să ne concentrăm este să ne aducem copiii și pe noi ănșine prin asta. Trebuie să tolerăm multă incertitudine. Asta ar putea ănsemna că trebuie să facem schimbări în modul în care facem lucrurile. Această fleibilitate este cu adevărat importantă și trebuie apreciată." – Hamlet
Fă-ți o rutină
"A avea o rutină și un ritual te vor ajuta să-ți păstrezi echilibrul, dar este important să ai flexibilitate. Rigiditatea s-a dovedit a crește furia și frustrarea. Poți face mici modificări prin casă. Acest lucru ajută la crearea sentimentului de experiență nouă. Nu uita că moderația este esențială și nu-l face pe copil să creadă că reproiectarea întregii case face parte din noua rutină zilnică", spune psihoterapeutul Ryan Beale.
► Citește și: 8 metode pentru a-ți dezvolta relația cu copilul tău
"Creează o rutină în fiecare zi. Fă-ți planuri de weekend, pentru că weekendurile sunt cele mai ușoare li plăcute zile din săptămână." – Hamlet
Fii un om bun
"Amintește-ți că oamenii își exprimă stresul în moduri foarte diferite și nu este nevoie să fii negativă. Fiecare are modul lui de a face față stresului. Acesta este un moment bun pentru a ne da unii altora o pauză." – Dr. Richard Weissbourd.
"Alege să faci lucruri pozitive. Înainte de culcare îți poți întreba copilul și soțul ce lucruri au făcut astăzi pentru care se simt recunoscători. Acest lucru poate deveni un ritual familial care poate dura și după pandemia de coronavirus." – dr. Thomas Lickona
► Citește și: Să-l faci… e floare la ureche – să-l crești… e floare-de-colț
Validează și fii specifică
"Validarea este importantă într-o perioadă ca aceasta. Validarea este doar recunoașterea faptului că emoția ta există." – Hamlet
"Arată-ți curiozitatea. Nu întreba doar ce fac, ci pune și întrebări ce necesită răspunsuri mai amănunțite. În special copiii se simt iubiți și apreciați când nu spui doar ce desen frumos, ci întrebi cum de ți-a venit ideea asta? Întreabă despre procesul care a dus la desen și nu lăuda doar produsul final. Același lucru este valabil și pentru conversațiile dintre adulți, dar la un nivel diferit." – Steiner-Adair