In timpul sarcinii parul tau a devenit mai des si mai stralucitor. Nu-i asa ca ai avut impresia ca asa va ramane pentru totdeauna?
Din pacate, este doar o fericire temporara si podoaba capilara va incepe dupa nastere sa se subtieze, si sa se subtieze…
Asta nu va incepe sa se intample imediat, ci la doua-trei luni de la nastere. Iar cand vei incepe sa iti pierzi parul, te va ingrozi sa vezi cum in cada se strang smocuri mari de par. Totusi, nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare: este absolut normal ca parul sa cada dupa nastere si majoritatea femeilor care nasc trec prin aceasta mica trauma.
De ce cade parul dupa nastere?
Parul uman trece prin doua faze de crestere. 90% din par creste la un anumit moment si 10% intra intr-o faza de stagnare. Odata la doua-trei luni parul care stagneaza cade si permite noilor fire de par sa creasca in locul lui. In timpul sarcinii, nivelurile de estrogen cresc si de aceea se afla mai putin par in faza de cadere si, ca atare, iti va cadea mai putin par.
Dupa nastere, nivelurile de estrogen scad brusc si mult mai multe folicule intra in faza de stagnare ceea ce duce la mai multe fire de par cazute. Nu toate femeile pierd foarte mult par, dar oricum va trebui sa te astepti la o cadere mai puternica. Femeile cu par lung vor considera ca pierd mai mult par decat cele cu par scurt, insa de obicei este doar o iluzie din cauza lungimii firelor de par.
Posibile solutii
Cum sa controlezi caderea parului dupa nastere? Odata cu nasterea au loc in corpul tau o serie de schimbari hormonale si fizice. Ele vor disparea incet, incet pe masura ce trece timpul. Pana atunci poti urma cativa pasi care sa mai indulceasca din supararile caderii parului.
Nu te mai stresa atat
Caderea parului dupa nastere este ceva obisnuit si nu trebuie sa te temi, nu vei cheli din cauza asta. Chiar si pentru oamenii obisnuiti stresul duce la caderea parului, asa ca nu are sens sa mai adaugi un motiv in pus la caderea parului. Pur si simplu, daca iti vei face zilnic probleme din cauza asta, cu atat iti va cadea mai tare.
Evita strangerea parului
Daca folosesti elastice de cauciuc, agrafe tari sau daca iti vei strange parul intr-un coc sau intr-o coada de cal poti stresa scalpul si vei aplica o presiune prea mare asupra radacinilor de par si asa slabite. Parul care este strans prea tare tinde sa cada mai repede.
Mananca sanatos
Ai vazut ce frumoase au fost parul si pielea ta atunci cand te-ai hranit sanatos in sarcina? Este adevarat ca hormonii au avut contributia lor, insa o parte din merit este atribuit si dietei sanatoase. Legumele si oleaginoasele sunt nu numai sanatoase, dar contin de asemenea si antioxidanti si flavonoide care protejeaza foliculele de par. Aceste alimente ajuta de asemenea la cresterea noilor fire de par.
Ia suplimente
Uneori in dieta noastra nu apar toate mineralele si vitaminele cerute de organism. Daca ai niveluri scazute din urmatoarele vitamine si minerale, le poti lua din suplimentele alimentare: vitaminele B, zincul, vitamina E, vitamina C si biotina ajuta la cresterea parului si previn caderea lui.
Spune nu chimicalelor in par
Daca iti speli parul zilnic sau la doua zile, opteaza pentru un sampon natural, fara chimicale. Daca iti speli parul cu sampoane puternice, el isi va pierde stralucirea si va deveni casant si uscat. Evita de asemenea produsele de coafat si sa iti usuci parul cu foehnul.
Citeste mai multe despre caderea parului dupa nastere.
Nu te peria in exces
Perierea frecventa a parului poate afecta radacinile si poate duce la caderea lui. Foloseste pentru descurcarea parului ud un piaptan cu dintii rari.
Tunde-te scurt
Cu un nou nascut in casa, sansele sunt sa fii prea ocupata pentru a petrece prea mult cu parul tau. Este cel mai bine sa te tunzi scurt deoarece este mai simplu sa il intretii.
Sursa foto: hepta.ro