Zilele călduroase mult așteptate au venit și, odată cu ele, au apărut și razele soarelui care ne pot oferi un bronz strălucitor. Totuși, bronzul nu ne aduce doar beneficii (dimpotrivă), dar dacă știm cum și cât să ne expunem la soare, vom avea o piele sănătoasă și îngrijită.
Ne place vara, ne place soarele, dar nu ne place când avem arsuri la nivelul pielii. Din fericire, avem creme cu protecție solară, pentru a ne proteja.
Sunt unele creme cu SPF la fel de periculoase ca soarele? Datele Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) arată că substanțele chimice din produsele de protecție solară sunt absorbite în corpul uman la niveluri suficient de înalte pentru a ridica îngrijorarea cu privire la efectele lor potențial toxice.
Cum funcționează cremele de protecție solară?
O protecție solară cu spectru larg oprește razele soarelui să ardă pielea, în special razele ultraviolete UVA și UVB. UVA cauzează îmbătrânirea pielii, iar UVB provoacă arsuri. Razele UVA pot provoca leziuni genetice celulelor și pot pătrunde mai adânc în piele decât UVB.
De-a lungul timpului, au existat mituri în ceea ce privește eficacitatea și purtarea loțiunile solare, dar medicii dermatologi sunt gata să ne ofere informațiile necesare.
Iată despre ce mituri este vorba:
Mitul nr. 1: Protecția SPF a fondului de ten sau a cremei de față este suficientă
Din păcate, fondul de ten sau crema de față nu ne oferă protecția necesară.
Jessica Weiser, dermatolog la Bespoke Cosmetic & Medical Dermatology, a spus: „În general, fondul de ten conține SPF 15-25 și nu este aplicat în cantități adecvate, pentru a oferi protecția solară menționată pe ambalaj. Pentru a proteja tenul în mod corespunzător împotriva soarelui, sub fond de ten trebuie aplicată o protecție solară suplimentară cu acoperire UVA/UVB de 30 sau chiar mai mare.”
► Citeşte şi: Este sigur bronzul, în timpul sarcinii?
Yannis Alexandrides, chirurg plastic care a fondat o linie de produse pentru ten și piele, a adăugat că singurul mod în care machiajul ar oferi suficientă protecție ar fi acoperirea tenului atât de mult încât ar fi imposibil să arăți prezentabil. „Ai nevoie de o cantitate de fond de ten de aproximativ opt ori mai mare decât cantitatea normală, pentru a obține protecția solară eficientă, ceea ce nu arată deloc bine pentru pielea ta”, a spus el.
Mitul nr. 2: Nu ai nevoie de protecție solară iarna
Un alt mit este că trebuie să-ți aplici cremă cu protecție solară doar atunci când este cald și soarele strălucește puternic, dar razele UV sunt prezente în orice moment al zilei și în orice anotimp.
„Singurele momente când pielea nu este expusă la razele UV este după apusul soarelui și înainte de răsărit, atunci când este întuneric afară”, a spus Weiser.
„Chiar și într-o zi înnorată, 80% dintre razele soarelui vor intra în contact cu pielea”, spune Alexandrides, adăugând: „Este important să ne amintim că zăpada este un reflector excelent și razele soarelui sunt chiar mai intense la altitudine, așadar este vital să îți aplici SPF de 50 chiar și atunci când schiezi.”
Mitul nr. 3: Aplicarea loțiunii o dată pe zi este suficientă
De obicei, pe etichetele loțiunilor solare se recomandă aplicarea cremei o dată la două ore sau ori de câte ori este necesar. Weiser explică faptul că, deși protecția solară rezistă două ore pe pielea uscată, pe pielea umedă rezistă doar de la 40 până la 80 de minute. În orice zi în care petreci timp în aer liber, trebuie să aplici SPF cel puțin o dată la două ore.
► Citeşte şi: Creme și loțiuni periculoase în timpul sarcinii. 3 produse pe care trebuie să le eviți
Mitul nr. 4: Poți amesteca crema de protecție solară cu crema de față sau cu fondul de ten
"Acesta este un risc din mai multe motive: probabil că nu vei aplica suficientă protecție solară pentru a beneficia de o protecție adecvată și vei dilua ingredientele active. Astfel, vei reduce eficacitatea produsului", a spus Weiser. În schimb, ea recomandă aplicarea corespunzătoare a fiecărui produs, în straturi.
Mitul nr. 5: Protecția solară se poate cumula, astfel încât SPF 20 și SPF 30 vor asigura SPF 50
"Numerele din SPF nu sunt cumulative, deoarece fiecare produs blochează un anumit procent de UVB", explică Weiser. „Aplicarea unui SPF 20 urmat de un SPF 30 ar oferi aceeași protecție ca și aplicarea unui SPF 30”, adaugă ea.
Mitul nr. 6: E în regulă dacă nu te arzi fără a folosi SPF
Bronzul este procesul prin care celulele tale mor, de aceea pielea ta devine maronie sau roșie. Nu sună prea sănătos, nu?
Orice tip de bronz este un semn al deteriorării celulelor pielii, spune Weiser.
Dermatologul Sandra Lee adaugă: „Pielea poate suferi daune solare pe care nu le poți vedea, dar în timp apar semne de îmbătrânire, hiperpigmentare și risc potențial de cancer de piele.”
► Citeşte şi: Atenție la cremele de soare! Cel mai recent studiu arată că ingredientele trec în sânge, declanșând risc cangerigen
Mitul nr. 7: Este suficientă folosirea unei loțiuni solare cu SPF scăzut
"Acest lucru depinde de sensibilitatea pielii la soare și de cât de multe raze UV ești expusă", precizează Wong.
Dennis Gross, dermatolog în experiența tratării cancerului, propune un test simplu: dacă pielea ta devine roz la soare cu loțiunea solară pe care o folosești, atunci trebuie să îți crești factorul SPF. „Recomand SPF 30 pentru a fi în siguranță. SPF 30 este suficient pentru a proteja colagenul și a păstra pielea mai tânără, pe lângă protejarea împotriva cancerului de piele”, a spus el.
Mitul nr. 8: Cremele de protecție solară pot provoca cancer
În acest moment, nu există suficiente dovezi științifice care să sugereze că protecția solară poate provoca cancer. Un studiu recent a constatat că oxibenzona, un ingredient întâlnit în protecția solară chimică, rămâne în fluxul sanguin timp de 21 de zile, dar acest lucru nu a fost direct legat de cancer.
► Citeşte şi: Potențialele toxine din cremele de protecție solară pentru copii. Cum să le eviți
David Strauss, șeful diviziei de științe de reglementare aplicate de la FDA, a recomandat recent că „doar pentru că ingredientul activ al unui produs de protecție solară sau un alt tip de ingredient este absorbit, nu înseamnă că este nesigur”.