Toata lumea din jur spune ca relatia cu sotul / sotia este mult mai complicata odata cu aparitia copiilor decat era pe vremuri. Te uiti si tu la relatia ta si parca nu iti place ceea ce vezi: ton ridicat, nemultumiri de tot felul si intimitate printre picaturi. Asa ca stai sa te gandesti - oare asa este normal?, asta inseamna ca am intrat si noi in randul lumii (pentru ca parintii trebuie sa aiba vieti plictisitoare si predictibile)?
Ce este normal si ce nu intr-o relatie nu discutam aici. Acum discutam despre semnele care arata ca relatia voastra este in regula:
1. Aveti contacte sexuale
Sunt multe casnicii in care parintii se simt atat de epuizati incat ideea de a avea vreun contact sexual nu le vine luni de zile la rand. Desi este normal sa te simti obosit, nu este un semn de sanatate a relatiei sa renunti la sex. Mai ales ca sexul iti aduce un plus nesperat de energie si bunadispozitie.
2. Obisnuiti sa va atingeti
Cand ti-ai tinut ultima oara partenerul de mana, cand l-ai imbratisat, cand ti-ai trecut ultima oara mana prin parul sau? Toate aceste contacte normale pe care le ai cu o persoana care iti place sunt foarte importante pentru psihic. Si ele nu ar trebui facute numai uneori, la ocazii speciale, ci zilnic. Atingerea este esentiala.
3. Lucrati impreuna ca o echipa
Nu conteaza cine a venit cu ideea, important este sa adoptati impreuna scopuri care sunt bune pentru voi. Si apoi sa discutati planuri pentru a le pune in aplicare, impartindu-va intre voi responsabilitatile. Fie ca este vorba despre alegerea unei scoli pentru copii sau de imbunatatiri aduse acasa, voi faceti o echipa pentru a va crea o viata buna.
4. Nu uitati de relatia voastra
Este posibil ca iubirea pentru copii sa va schimbe un pic pespectivele si ca responsabilitatile sa va lase fara prea mari optiuni, insa asta nu inseamna ca relatia voastra nu este importanta. Ba dimpotriva, este esentiala. Trebuie sa o hraniti cu timp si atentie, ca sa creati o familie in care este placut sa traiesti.
5. Sunteti recunoscatori pentru ce primiti
Criticile distrug orice relatie si cuvintele negative raman adanc sapate in sufletul celui care le-a primit. Iar ca sa le stergeti trebuie sa spuneti multe cuvinte bune, de recunostinta, pentru partenerul vostru. Analizati cum este discursul vostru - preponderent pozitiv sau preponderent negativ?
6. Ascultati
Vreti mai degraba sa il ascultati pe celalalt sau sa va impuneti propriul punct de vedere? A asculta nu inseamna neaparat a fi de acord. Ci doar a intelege punctul celuilalt de vedere. Si asta nu se poate obtine daca te concentrezi numai pe impunerea modului tau de a gandi.
7. Aveti grija de propria persoana
Nicio relatie nu poate rezista daca unul dintre parteneri se simte in permanenta ca fiind neimportant, interesele si binele sau fiind puse pe planuri secundare. Fiecare partener trebuie sa poata avea propriile ganduri, propriile interese sau prieteni fara sa i se reproseze ca greseste.
8. Petreceti timp placut impreuna
Si asta nu inseamna ca aveti grija de copii sau faceti piata impreuna. Este bine sa faceti impreuna lucruri care nu implica nicio responsabilitate, pur si simplu din placerea de a va reconecta / redescoperi.
Chiar daca nu bifati pozitiv la toate aceste puncte, asta nu inseamna ca orice speranta este pierduta si nu mai este nimic de facut. Dimpotriva, discutati, schimbati-va atitudinea, schimbati-va prioritatile. O relatie frumoasa va dorim!