Sari la conținut

9 efecte secundare ale pilulelor contraceptive

Pilulele contraceptive orale reprezinta o forma de contraceptie orala luate de zeci de milioane de femei din intreaga lume.

Daca este luata corect, pilula contraceptiva este foarte eficienta.  Din pacate, in jur de 8% dintre femei raman insarcinate cand iau pilula deoarece o iau incorect sau uita sa o ia.

Doar una din 100 de femei va experimenta o sarcina nedorita pe parcursul primului an de folosire a pilulei in cazul in care este administrata corect.

Exista doua tipuri de pilule contraceptive, ambele continand hormoni sintetici estrogen si progesteron. Pastilele combinate contin atat estrogen si progesteron, iar "mini pilula" contine doar progestin.

Pilulele nu sunt luate exclusiv pentru evitarea sarcinii, ci mai au cateva intrebuintari mai putin cunoscute. Ele sunt folosite pentru:

  • reglarea perioadelor menstruale
  • menstruatii neregulate
  • menoragie (menstruatii intense)
  • dismenoree (menstruatii dureroase)
  • endometrioza
  • sindrom premenstrual (PMS) si tulburare disforica premenstruala (PMDD)
  • acnee, hirsutism (cresterea in exces a parului) si alopecie (caderea parului)
  • reducerea riscului de chisturi mamare, chisturi ovariene, boala inflamatorie pelvina (BIP) si sarcini in trompele uterine.
  • contraceptivele orale sunt de asemenea folosite ca o metoda de a preveni cancerul ovarian si endometrial.

Reactii adverse ale pilulelor

Cele mai frecvente efecte secundare ale contraceptivelor orale sunt:

Spotting intre menstruatii: sangerarile vaginale intre menstruatii sunt experimentate de aproximativ 50% din femeile care utilizeaza pilula, cel mai frecvent in primele 3 luni de la inceperea lor. In general, situatia se regleaza la peste 90% dintre femei dupa luna a treia. Chiar daca apar aceste sangerari sporadice, pilula functioneaza atat timp cat a fost luata in mod corect. Este bine sa vorbesti cu medicul tau daca ai 5 sau mai multe zile de sangerare in timp ce iei pilule sau sangerari abundente pentru 3 sau mai multe zile.

Greata: poate aparea o greata usoara atunci cand incepi pilulele. Cu toate acestea, simptomele de greata se rezolva intr-o perioada scurta de timp. O solutie este sa incerci sa iei pastilele cu alimente sau la ora de culcare. Cere ajutor medical in cazul in care simti greata severa sau persistenta.

Sensibilitatea sanilor: anticonceptionale iti pot face sanii sensibili, tari si umflati. De obicei situatia se imbunatateste dupa cateva saptamani de la inceperea pilulelor. Daca insa un nodul sau durerea nu dispare in cateva saptamani, trebuie sa mergi la un control medical. Este bine sa reduci din consumul de cafea si sare in aceasta perioada.

Dureri de cap: in cazul instalarii unor dureri de cap dupa inceperea anticonceptionalelor trebuie informat medicul.

Cresterea in greutate: in ciuda lipsei de studii clinice care sa determine daca pilulele ingrasa, multe femei vor incepe sa retina lichide, in special in zona sanilor si a soldurilor.

Probleme emotionale: daca ai avut anterior depresii, este important ca sa discuti cu medicul tau. Unele femei incep sa aiba depresii sau alte schimbari emotionale in timpul tratamentului cu anticonceptionale. Si aici este important sa anunti medicul.

Menstruatii pierdute: chiar daca folosesti corect pastila, este posibil ca ciclul menstrual sa fie afectat si sa nu se declanseze menstruatia. Mai multi factori pot influenta acest cum ar fi stresul, boala, calatoria si uneori anomaliile hormonale sau tiroidiene. Daca nu s-a declansat menstruatia, fa mai intai un test de sarcina si apoi vorbeste cu medicul tau daca situatia se repeta.

Scaderea libidoului: pilula poate afecta cheful de sex, din cauza hormonilor care se gasesc in ele. Cu toate acestea si alti factori externi pot provoca o scadere a libidoului.

Secretii vaginale: unele femei pot observa modificari in secretia vaginala. Uneori apare o crestere a cantitatii, alteori scade lubrifierea vaginala. Vorbeste cu medicul daca te ingrijoreaza posibilitatea existentei unei infectii.

Daca te confrunti cu efecte secundare asociate cu acronimul "ACHES" (vezi mai jos), mergi imediat la medic deoarece poti avea probleme serioase.

A: Dureri abdominale / stomac

C: Durere toracica (si probleme cu respiratia)

H: Dureri severe de cap

E: Probleme oculare, cum ar fi vedere incetosata / pierderea vederii

S: Umflarea (dureri) picioarelor si coapselor

Pilulele contraceptive au fost de asemenea asociate cu o crestere a tensiunii arteriale, tumori hepatice benigne si o usoara crestere a riscului de cancer de col uterin

Precautii si riscuri

Pilulele combinate vin cu un risc deosebit pentru efecte secundare cardiovasculare, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral si cheaguri de sange - care uneori pot fi fatale. Pentru femeile cu antecedente de cheaguri de sange, atacuri de cord sau accident vascular cerebral, nu sunt recomandate pilulele.

Food and Drug Administration (FDA) nu recomanda utilizarea de pilule combinate la femeile de peste 35 de ani care fumeaza. Alti factori care cresc riscul de formare a cheagurilor de sange includ obezitatea sau antecedente familiale de boli de inima.

Citeste si despre alte efecte secundare ale pilulelor contraceptive.

Nu se recomanda daca ai un istoric personal de ficat sau boli de inima, cancer uterin sau de san, tensiune arteriala necontrolata sau migrene cu aura.

Este important sa retii ca pilulele combinate cu progesteron sintetic numit drospirenonone pot avea un risc mai mare de formare a cheagurilor de sange, inclusiv tromboza venoasa profunda si embolism pulmonar.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!