ÎNFIEREA11
Art. 66. - Înfierea se face numai în interesul celui înfiat.
11. Termenul de "înfiere" din Codul familiei si din orice alte acte normative a fost înlocuit prin termenul de "adoptie" prin Legea nr. 48 din 16 iulie 1991 pentru completarea si modificarea unor dispozitii legale privind înfierea (M. Of. nr. 147 din 17 iulie l991)
Art. 67. - Numai minorii pot fi înfiati. Cu toate acestea, va putea fi înfiata si persoana majora, care, în timpul minoritatii, a fost crescuta de cel care voieste s-o înfieze. Înfierea între soti este oprita.
Art. 68. - Nu pot înfia decât persoanele majore care îndeplineste conditiile cerute pentru a fi tutori si care sunt cu cel putin optsprezece ani mai în vârsta decât cei pe care voiesc sa-i înfieze. Pentru motive temeinice, autoritatea tutelara va putua încuviinta înfierea, chiar daca diferenta de vârsta prevazuta în alineatul precedent este mai mica.
Art. 69. - Este oprita înfierea unui copil de mai multe persoane, afara de cazul în care ea se face de catre sot si sotie, deodata sau succesiv. Daca persoana ce voieste sa înfieze este casatorita, va fi necesar si consimtamântul celuilalt sot, afara numai daca acesta este pus sub interdictie, decazut din drepturile parintesti sau, din orice împrejurare, în neputinta de a-si manifesta vointa.
Art. 70. - Pentru încheierea înfierii se cere consimtamântul celui care înfiaza, consimtamântul parintilor celui înfiat, daca acesta este minor, precum si consimtamântul celui înfiat, daca a împlinit vârsta de zece ani.
Daca unul dintre parinti este mort, pus sub interdictie, decazut din drepturile parintesti sau, din orice împrejurare, în neputinta de a-si manifesta vointa, consimtamântul celuilalt parinte este îndestulator.
Daca cel ce urmeaza a fi înfiat este pus sub tutela, va consimti tutorele, iar daca se afla într-o situatie în care este necesara punerea sub tutela, dar aceasta nu a fost înca instituita, autoritatea tutelara va putea încuviinta înfierea, fara a mai fi necesara instituirea tutelei.
Art. 71. - Consimtamântul la înfiere se da fie prin declaratie facuta direct în fata autoritatii tutelare care încuviinteaza înfierea, fie prin înscris autentic.
Art. 72. - Autoritatea tutelara va putea încuviinta înfierea numai daca va constata ca cel care înfiaza, poate asigura înfiatului o normala dezvoltare fizica si morala, precum si ca înfierea nu se face în scopul de a-l exploata sau în alte scopuri potrivnice legii ori regulilor de convietuire sociala.
Art. 73. - Abrogat.12
12. Art. 73 si 74 au fost abrogate prin Legea nr. 11/1990 privind încuviintarea adoptiei (art. 13), republicata în M. Of. nr. 159 din 26 iulie 1991
Art. 74. - Abrogat.13
13. Art. 73 si 74 au fost abrogate prin Legea nr. 11/1990 privind încuviintarea adoptiei (art. 13), republicata în M. Of. nr. 159 din 26 iulie 1991
Art. 75. - Înfierea îsi produce efectele de la data încuviintarii ei. De la aceasta data înfiatul are fata de cel care înfiaza drepturile si obligatiile pe care le are copilul din casatorie fata de parintii sai, iar descendentii înfiatului au fata de cel care înfiaza drepturile si obligatiile pe care descendentii copilului din casatorie le au fata de ascendentul acestuia. Înfiatul si descendentii sai pastreaza toate drepturile si obligatiile izvorâte din filiatie fata de parintii firesti si rudele acestora.
Art. 76. - Drepturile si îndatoririle parintesti trec asupra celui care înfiaza. În cazul în care cel care înfiaza este sotul parintelui firesc al înfiatului, drepturile si îndatoririle parintesti apartin celui care înfiaza si parintelui firesc casatorit cu acesta. Daca cel care înfiaza va fi decazut din drepturile parintesti, instanta judecatoreasca, tinând seama de interesele minorului înfiat si ascultându-l si pe acesta, daca a împlinit vârsta de zece ani, va putea fie sa redea parintilor firesti exercitiul drepturilor parintesti, fie sa încredinteze pe minor unei alte persoane, cu consimtamântul acesteia. În acest din urma caz, se aplica dispozitiile Art. 104 alin. 3, iar instanta va hotarî si privitor la reprezentarea minorului sau încuviintarea actelor sale, precum si la administrarea bunurilor acestuia.
Art. 77. - Înfierea nu da nastere rudeniei între cel înfiat si rudele celui înfiat si rudele celui care înfiaza, în afara de cazul celui aratat în Art.79.
Art. 78. - Înfiatul dobândeste prin înfiere numele celui care înfiaza.
În cazul în care înfierea se face de catre doi soti ori de catre sotul care înfiaza pe copilul celuilalt sot, iar sotii au un nume de familie comun, înfiatul va purta acest nume; daca sotii nu au nume de familie comun, ei sunt obligati ca, la încuviintarea înfierii, sa declare, potrivit dispozitiilor Art. 62 alin. 2, care se aplica prin asemanare, numele de familie pe care înfiatul urmeaza sa-l poarte.
Autoritatea tutelara 14 va putea încuviinta ca înfiatul sa continue a purta vechiul sau nume, adaugându-l la cel dobândit prin înfiere. În toate cazurile, decizia de încuviintare a înfierii va arata numele pe care înfiatul urmeaza sa-l poarte.
14. Primarul conduce serviciile publice, locale si asigura functionarea serviciilor de stare civila si de autoritate tutelara, potrivit art. 43, lit. a) din Legea administratiei publice locale nr. 69 din 26 noiembrie 1991 (M. Of. nr. 238 din 28 noiembrie 1991)
Art. 79. - La cererea comuna a tuturor celor îndreptatiti sa consimta la înfiere, autoritatea tutelara poate încuviinta înfierea cu toate efectele unei filiatii firesti. De la data când aceasta înfiere îsi produce efectele, înfiatul devine ruda cu rudele celor care înfiaza, ca un copil firesc al acestora din urma, iar drepturile si îndatoririle izvorâte din filiatie între cel înfiat si parintii sai firesti si rudele acestora înceteaza. Cu toate acestea, se aplica între cel înfiat si rudele sale firesti dispozitiile Art.6.
Dispozitiile Art. 78 alin. 1, 2 si 4 sunt aplicabile si situatiilor prevazute în alineatele precedente.
Serviciul de stare civila va întocmi în registru un nou act de nastere al celui înfiat, în care cei care înfiaza vor fi trecuti ca parintii sai firesti. Vechiul act de nastere se va pastra, facându-se pe el mentiune despre întocmirea celui nou.
Art. 80. - Înfierea, încheiata fara consimtamântul parintilor înfiatului, poate fi desfacuta de instanta judecatoreasca la cererea oricaruia dintre parinti, daca este în interesul copilului ca el se sa se întoarca la acestia. În cazul în care înfiatul a împlinit vârsta de zece ani, se va cere si consimtamântul acestuia.
Art. 81. - Înfiatul, parintii firesti ai acestuia, institutiile de ocrotire, autoritatea tutelara si orice organe ale administratiei de stat vor putea cere instantei judecatoresti desfacerea înfierii, daca aceasta este în interesul înfiatului.
Art. 82. - Desfacerea înfierii poate fi pronuntata numai dupa ascultarea delegatului autoritatii tutelare. Înfierea se desface pe data când hotarârea judecatoreasca a ramas definitiva.
Art. 83. - La desfacerea înfierii, înfiatul redobândeste vechiul sau nume de familie, instanta judecatoreasca, pentru motive temeinice, va putea însa încuviinta ca înfiatul sa pastreze numele de familie dobândit prin înfiere.
Art. 84. - Odata cu desfacerea înfierii, instanta judecatoreasca va putea obliga pe cel care înfiaza sa plateasca înfiatului o pensie de întretinere, cât timp acesta va fi minor.
Art. 85. - La desfacerea înfierii, daca fostul înfiat este minor, parintii firesti redobândesc drepturile parintesti, afara numai daca instanta judecatoreasca, în interesul minorului, hotaraste instituirea unei tutele. ...inapoi