Sari la conținut

Ai grija de sanatatea colului uterin

Stii desigur ca trebuie sa iti faci regulat un test Papanicolau pentru a vedea daca exista modificari celulare anormale la nivelul colului uterin si pentru screening de cancer de col uterin. Dar in realitate cat de des ai facut acest test?

Mai jos iti vom spune cateva lucruri legate de sanatatea colului uterin si despre ce poti face pentru a o mentine.

Ce este colul uterin?
Colul este partea inferioara a uterului tau. Daca vrei sa il simti, pune un deget in vagin si apasa spre spate. Colul trebuie sa se simta ferm si rotund, cu o mica cavitate in mijloc.

Ei bine, aceasta mica parte din corpul tau este extrem de importanta si trebuie sa o mentii sanatoasa. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa mentii colul sanatos.

Preventie

Preventia consta in eliminarea sau reducerea factorilor daunatori astfel incat apararea naturala a organismului sa functioneze corect. Un numar de factori afecteaza sanatatea ta la modul general, inclusiv si pe cea a colului tau, inclusiv:

Ciclul de viata: Celulele colului uterin sunt cele mai vulnerabile la cresterea celulelor anormale in pubertate, in timpul primei sarcini si timp de cateva saptamani dupa nasterea unui copil. De obicei, la intersectia in care pielea vaginului se intersecteaza cu pielea de uter se prelungeste pana spre uter si celulele sunt protejate. In momentele vulnerabile intersectia se extinde mai departe in vagin, astfel incat celulele sunt mai sensibile la schimbari si substante cancerigene.

Sistem imunitar puternic: Un sistem imunitar sanatos ajuta la eliminarea bacteriilor daunatoare si a virusilor din organismul tau. De asta este bine sa il mentii in forma maxima. Incearca sa dormi indeajuns. Evita expunerea la chimicale. Mananca bine.

O dieta colorata: Cercetarile au dovedit ca exista o conexiune intre acidul folic si vitamina B si reducerea cancerului de col uterin. Vitamina poate fi gasita in legumele verzi si galbene, sucuri, citrice, ficat si drojdie. Antioxidantii, pe care ii regasesti in fructe si legume, iti ajuta organismul sa neutralizeze efectul chimicalelor din alimentatie.

Stresul: Multi dintre noi traiesc intr-un stres zilnic – in unele zile mai rau decat in altele. Multe femei au rezultate anormale ale testului Papanicolau dupa ce au trecut prin evenimente traumatizante in viata. Cercetatorii cred ca modul in care reactionam la evenimentele stresante este legat direct de rezultatele testului Papanicolau.

Fumatul si fumatul pasiv: Fumezi? Incearca sa te opresti. Fumatul este legat de dezvoltarea cancerului de col uterin. Nicotina si alte substante din tigari se concentreaza in mucusul cervical al fumatorilor. Fumatorii sunt mai predispusi decat nefumatorii la schimbari anormale in colul uterin.

Sex sigur: Practicarea sexului protejat nu numai ca te apara de o sarcina nedorita dar ajuta si la transmiterea bolilor venerice care pot afecta colul uterin. Un prezervativ feminin ofera o protectie mai buna decat unul clasic deoarece protejeaza atat interiorul vaginului cat si vulva impotriva infectiilor cu transmitere sexuala despre care s-a demonstrat ca sunt legate de cancerul de col uterin. Prezervativele clasice, masculine, ofera si ele protectie pentru colul uterin.

Controale

Mergi regulat pentru a face testul Papanicolau. Acest test de screening urmareste schimbarile anormale de col uterin, care indica cancer sau modificari care ar putea duce intr-o zi la cancer de col uterin. Cancerul de col uterin dureaza de obicei ani pentru a se dezvolta si astfel facand regulat cate un test Papanicolau vei detecta aceste modificari cu mult inainte ca ele sa devina canceroase.

Semne de avertizare

Simptomele care pot indica probleme cu colul uterin includ:

  • Sangerari neasteptate
  • Contact sexual dureros
  • Scurgere ciudata cu miros neobisnuit sau scurgeri mai abundente decat normal
  • Sangerare dupa actul sexual
  • Dureri pelviene 

 

Sursa foto: www.babyzone.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!