Din ce în ce mai multe mame își cresc singure copiii, forțate de împrejurări. Deși nu este ușor să fii mamă singură, cu siguranță este o binecuvântare faptul că ai alături copiii, indiferent de numărul de încercări prin care trebuie să treci, zilnic.
► Citește și Statuie le-aș face părinților singuri!
Așa că noi vrem să închinăm un pahar în cinstea mămicilor singure, a puterii pe care o au, și să spunem doar atât: sunteți cele mai tari Cât despre micuții voștri, nu vă faceți griji! Știm că ar fi putut avea și tații un rol important, în creșterea lor, dar chiar și în aceste condiții copiii voștri au avut extrem de multe de învățat, de la voi. Iată numai câteva dintre beneficiile pe care le au copiii crescuți de mame singure:
Copiii crescuți de o mamă singură au o perspectivă mai matură asupra banilor – ceea ce nu e rău deloc. Sunt două tipuri de copii: cai care bat din picior, uitându-le la vitrine, și cei care spun că și-ar dori, doar dacă s-ar putea. Ei bine, se pare că acei copii crescuți doar de mame fac parte, majoritatea, din cea de a doua categorie. Iar dacă stăm să ne gândim puțin, explicația este simplă: mamele singure nu dispun de atât de multe resurse financiare ca mamele care au parte de ajutorul tăticilor (teoretic), motiv pentru care ele sunt adesea mult mai calculate cu banii și le transmit și copiilor, prin puterea exemplului, cât de important e să faci economii, să îţi gestionezi veniturile şi să aştepţi să lupţi pentru ceea ce îţi doreşti.
Copiii crescuți de o mamă singură apreciază mai tare efortul celorlalți – O mamă singură nu se poate descurca întocmai singură, de fiecare dată, motiv pentru care apelează și la ajutorul copiilor. Avantajul este că aceștia învață de mici să aprecieze eforturile celor din jur, vor fi ei înșiși mai implicați în munca depusă în viitor şi vor deprinde mai bune abilităţi de muncă în echipă, de susţinere a celorlalţi, de apreciere a muncii şi talentului depus într-o activitate. Poate că acei copii crescuți de mame singure nu vor ști niciodată cum este să ai doi părinți care să facă treabă pentru tine, dar cu siguranță vor fi apreciați când vor ieși în lume.
Copiii crescuți de o mama singură se adaptează mai ușor schimbărilor - Pentru că trec prin schimbări semnificative încă din primii ani de viaţă, copiii crescuți de o mamă singură înţeleg şi acceptă mai uşor schimbarea, se adaptează mai uşor, depăşesc mai rapid obstacolele şi privesc cu mai mare deschidere spre viitor. Cele mai multe exemple, spun specialiștii, se observă atunci când copiii pleacă de acasă, pentru studii, în alt oraș. Copiii crescuți de doi părinți se adaptează mult mai greu, uneori chiar renunță, în timp ce un procent mai mare al celor crescuți doar de mamă nu întâmpină probleme majore în a se adapta, fiind mult mai independenți.
Copiii crescuți de o mamă singură au intigența emoțiponală mai dezvoltată – Deși aparent surpinzător, copiii crescuți de o mamă singură sunt mai dezvoltați din punctul de vedere al inteligenței emoționale. Nu numai pentru că înţeleg altfel empatia şi învaţă să îşi gestioneze emoţiile şi să îşi motiveze, totodată, mama, dar şi pentru că au altă perspectivă asupra relaţiilor şi vor şti să aprecieze efortul şi talentul celorlalţi, să trateze oamenii cu respect şi să judece mai puţin. Pentru că o mamă singură este o mamă care oferă copilului tot ce e mai bun. Singură. Şi reuşeşte. Pentru că toată atenţia ei se concentrează asupra unui rol dublu: de mamă şi de tată. Şi rareori eşuează.
Copiii crescuți de o mamă singură se raportează altfel la rolurile de gen – Fetițele crescute de o mamă singură învață că nu au nevoie de bărbați, pentru a fi fericite sau a avea succes. Băieții crescut de o mama singură învață să aprecieze eforturile și puterea acesteia. Decât să stai într-o relație nefericită, care i-ar putea transmite copilului că nu este important confortul emoțional, în casă, mai bine pleci și îi transmiți copilului că fericirea depinde doar de propria persoană.
►Citește și Cum se poate descurca o mamă singură?
Sursa: Free pik