Banalul bicarbonat de sodiu este extrem de promovat în ultima vreme. Nu mai este de multă vreme doar un ingredient în prepararea prăjiturilor, ci s-a transformat într-un produs minune folosit în ritualurile noastre de îngrijire personală sau de îngrijire a hainelor. Iată cum îl poți folosi atunci când vine vorba despre îngrijirea copiilor!
De multe ori, trucurile bunicii se dovedesc a fi extrem de eficiente și în ziua de azi. Iar bicarbonatul de sodiu este unul dintre ele. Mai bine zi, întrebuințarea lui în îngrijirea personală, în curățarea hainelor sau în întreținerea casei. Și este extrem de util și atunci când vine vorba despre îngrijirea prichindeilor noștri.
Iată 7 întrebuințări benefice ale bicarbonatului de sodiu în îngrijirea copiilor:
1. Igienizarea biberoanelor
Deși există multe soluții pe care le poți cumpăra din supermarketuri, poți folosi bicarbonatul de sodiu pentru a curăța biberoanele. Pe timpul nopţii, pune biberoanele, tetinele, căpăcelele şi periile într-un vas plin cu apă fierbinte şi jumătate de cutie de bicarbonat de sodiu. Înainte de a le folosi, clătește-le şi usucă-le foarte bine. De asemenea, biberoanele pot fi fierte timp de 3 minute într-un vas plin cu apă în care s-au adăugat 3 linguri de bicarbonat de sodiu.
2. Înlăturarea cojițelor pielii capului
Deși sunt inofensive, cojițele ce apar pe pielea capului bebelușilor pot fi extrem de agasante pentru mămici. Însă poți aplica un truc vechi, dar eficient, care constă în aplicarea unei paste preparate din 3 linguri de bicarbonat de sodiu şi 1 lingură de apă. Masează scalpul bebelușului cu această pastă, cu aproximativ o oră înainte de culcare, şi spală-l a doua zi dimineaţă, fără a folosi şampon. Uneori sunt necesare mai multe aplicări, în nopţi consecutive, înainte de a se observa efectele benefice.
3. Albirea dinţilor
După vârsta de 6 ani, copiii pot folosi bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinţilor. Este recomandat a fi preserat peste pasta de dinți. Astfel, gustul bicarbonatului va fi acoperit de cel al pastei de dinţi. Insistă ca micuțul tău să se clătească foarte bine la sfârșitul periajului.
4. Curăţă aparatul dentar
Folosite din ce în ce mai des în rândul copiilor, aparatele dentare trebuie curățate foarte bine. Indiferent dacă vorbim despre un aparat ortodontic mobil, un retainer sau gutiere pentru a nu mai scrâşni dinţii în somn, toate acestea capăta un miros neplăcut după o vreme, chiar dacă le speli cu periuţa şi pasta de dinţi. Prepară o soluţie din 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu şi un pahar de apă călduţă şi pune fiecare piesă într-un vas cu această soluţie.
5. Tratează muşcăturile de insecte şi mâncărimile pielii
Mai ales pe timp de vară, mușcăturile de insecte pot fi extrem de neplăcute. În cazul în care prichindelul tău a fost înțepat de un țânțar sau de vreun păianjen iar zona s-a inflamat, pregătește o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă şi aplică sub formă de compresă pe zona afectată. Pentru a calma mâncărimile pielii, ia praf de bicarbonat de sodiu şi freacă bine zona cu mâncărimi când pielea este umedă şi moale, de preferat după baie sau duș.
6. Curăţă pieptenii şi periile de păr
La fel ca și în cazul adulților, este foarte important să păstrezi permanent pieptenii şi periile de păr ale celor mici cât mai curate. Astfel, poți folosi o soluţie făcută dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu şi apă caldă într-un vas curat pentru a curăța periile de păr. Scufundă-le în această soluție timp de 10 minute, iar apoi clătește-le bine cu apă curată şi lasă-le la uscat.
7. Spală fructele şi legumele
Bicarbonatul de sodiu este cel mai sigur detergent pentru fructe şi legume: nu este toxic şi se clăteşte uşor. Presară bicarbonat de sodiu peste fructele şi legumele umede, freacă-le puţin în mână şi apoi clăteşte-le bine.
Tu ce alte întrebuințări cunoști?
Foto: 123rf.com