Sari la conținut

Cancerul de san detectat prin urina

Inca din fazele incipiente cancerul de san poate fi detectat prin urina. Este o veste minunata adusa de cercetatorii germani.

Cercetatorii de la Departamentul de Obstetrica si Ginecologie de la Centrul Medical al Universitatii din Freiburg au dezvoltat o metoda pentru detectarea cancerului de san cu ajutorul probelor de urina. Aceasta implica determinarea concentratiei de molecule care regleaza metabolismul celular si care sunt adesea dereglate in celulele canceroase. Aceste molecule, numite micro ARN, intra in urina din sange. Prin determinarea compozitiei de micro ARN in urina, oamenii de stiinta a reusit sa stabileasca cu precizie de 91 la suta daca un subiect de test este sanatos sau bolnav.

Masurarea a fost posibila prin detectarea a doar patru micro ARN. Daca eficienta metodei este confirmata in studii suplimentare, aceasta ar putea servi in viitor ca o modalitate de monitorizare a succesului tratamentului si posibil pentru stabilirea unui diagnostic precoce al cancerului de san.

Oamenii de stiinta au Freiburg publicat concluziile lor in revista BMC Cancer si au aplicat pentru un brevet pentru metoda.

In lume aproximativ 1,7 milioane de femei sufera de cancer de san. Acesta este cel mai comun tip de tumoare la femei. Peste 520 000 de femei mor anual ca urmare a cancerului de san. Pana in prezent, medicii au pus diagnosticul prin mamografie sau ecografie si l-au confirmat prin probe de tesuturi. Cu toate acestea, aceste metode au fost supuse criticilor din cauza expunerii la radiatii, a rezultatelor eronate si a faptului ca implica o interventie invaziva.

Testarea experimentala, deja extrem de precisa

Prof. Dr. Elmar Stickeler, director medical de Senologie la Departamentul de Obstetrica si Ginecologie si sef al Centrului de san la Centrul Medical - Universitatea din Freiburg si echipa sa au dezvoltat acum un test de urina capabil sa detecteze tumori pe baza schimbarilor in metabolism. Cercetatorii au masurat concentratiile a noua micro ARN-uri in urina, scurte secvente genetice care regleaza metabolismul celular. Patru din cele noua molecule au prezentat diferente semnificative intre concentratiile subiectilor sanatosi si ai celor bolnavi.

"Am descoperit ca profilul micro ARN din urina este modificat intr-un mod caracteristic in urina bolnavelor cu cancer de san", spune Prof. Stickeler. "Micro ARN ar trebui sa fie, prin urmare, in principiu, potrivit pentru un test de cancer de san." Cu ajutorul profilelor micro ARN, cercetatorii au fost capabili sa  determine cu precizie de 91 la suta daca un subiect de test a fost sanatos sau bolnav. "Prin urmare, metoda noastra a dus la diagnostice foarte precise", spune Prof. Stickeler.

Studiul a inclus 24 de femei sanatoase si 24 de femei care au fost recent diagnosticate cu o tumoare la san. Pacientele au fost in etape tumorale de 1, 2, sau 3. Va fi necesar sa se efectueze studii suplimentare pentru a confirma eficacitatea metodei pe grupuri mai mari de pacienti.

Cerere de brevet de inventie

Oamenii de stiinta au aplicat deja pentru un brevet pentru metoda. "Marele avantaj al metodei noastre este ca avem nevoie de doar de cativa mililitri de urina, fara sa luam sange si ce sa mai spunem despre tesut", spune Prof. Stickeler. Acest lucru face procesul de diagnosticare foarte atractiv pentru masuratori continue, de exemplu pentru a monitoriza succesul tratamentului. "Metoda noastra ar putea incuraja mai multe femei sa efectueze o examinare de acest fel, permitandu-ne sa detectam cancerul de san mai devreme," continua Prof. Stickeler. Beneficiul ar fi grozav: "Cu cat cancerul de san este detectat mai devreme, cu atat mai bine il putem trata. Astazi boala este tratabila, in cele mai multe cazuri, daca este detectata de timpuriu", spune Prof. Stickeler.

Citeste mai multe despre detectarea cancerulu de san.

In urma diagnosticului, tesutul malign este in general indepartat prin interventie chirurgicala. Spre deosebire de acum mai multi ani medicii nu mai sunt nevoiti sa extirpe sanul. Operatia este adesea urmat de chimioterapie, terapie anti-hormonala, sau terapie cu anticorpi. In cazul tumorilor inoperabile, pacientii pot lua in considerare un tratament de radioterapie de inalta precizie.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!