Copiii au conflicte multe. In aceasta secunda se pupa si se iubesc, in urmatoarea se paruiesc. Intrebarea pe care si-o pune fiecare parinte este cand anume ar trebui intervenit.
Exista mai multe stadii
1. Intervii chiar de la inceput, cand se pupa.
Scopul este fara indoiala unul pozitiv: intervii fiindca vrei sa ii inveti ceva bun. Vrei sa-i inveti sa fie generosi si atunci le spui cat de minunat este sa isi imparta jucariile. Vrei sa ii inveti sa coopereze - pentru ca jocurile in mai multi sunt mai interesante. Vrei sa-i inveti sa fie atenti si atunci le spui chiar inainte sa ia lopatica in mama: 'Sa ai grija la copii, sa nu le dai nisip in ochi'.
Iar apoi stai cu un ochi de vultur asupra lor sa vezi daca respecta indicatiile. Si daca nu, le repeti de cate ori este necesar, doar esti un parinte implicat, care vrea binele copilului. Daca ii intrebi pe copii ce parere au despre asta probabil ca iti vor spune ca au creierii facuti ferfenita de la numarul de sfaturi si indicatii pe care le primesc pe minut.
2. Intervii de la inceputul conflictului
Cum apare un conflict, cum esti acolo sa il mediezi apeland la autoritatea ta suprema - tu stii cine are dreptul la o jucarie si cine nu, tu stabilesti cine cui trebuie sa isi ceara scuze si in ce fel. Motivul? Si copiii trebuie sa fie civilizati si sa stie cum sa se poarte.
Exista insa si pareri contrare acestei atitudini. Si nu pentru ca ar banui ca vei da un sfat gresit sau pentru ca vei lua partea cui nu trebuie. Ci pentru ca se crede ca trebuie sa lasi copiii sa invete sa isi gestioneze singuri propriile conflicte si sa invete pe propria piele ce atitudine este buna si care nu.
Poti intelege rationamentul, insa ca de obicei practica ne omoara - extrem de rapid conflictul poate deveni unul violent. Si atunci esti obligat sa intervii. Sau nu?
3. Intervii cand conflictul a devenit fizic
Daca vezi ca se trag de par si deja si-au dat cateva palme atunci intervii imediat. Sau nu?
Bunul simt iti spune ca trebuie sa ii desparti rapid si sa mediezi conflictul venind si cu solutii: unul dintre copii pleaca la alt loc de joaca, fac cu randul la jucaria pe care si-o doresc amandoi, arunci in ecuatie o atractie astfel incat sa uite de problemele anterioare etc.
Realitatea este insa ca nici atunci nu intervii mereu. Exceptand situatia in care ti se pare cu adevarat periculos, putand sa duca la raniri. Sa va dau un exemplu. Baiatul meu mai mic, de 2 ani, vrea in permanenta jucaria cu care se joaca cel mai mare, de 4 ani. Ii spun ca nu o poate avea, incerc sa-l momesc cu altceva. Si stiu ca daca insista o va incasa de la cel mai mare, extrem de frustrat ca nu se poate juca deloc. Sunt cazuri in care ii las sa isi rezolve aceasta problema singuri, chit ca este destul de dureros pentru amandoi. Sper ca in acest fel vor ajunge la un conses pentru ca ceea ce eu le comunic verbal nu le schimba comportamentul.
Voi cand anume interveniti intr-un conflict dintre copii?