Alegeti cel mai bun moment pentru a lasa copilul in grija bunicilor, cand simtiti nevoia sa va relaxati fara bebelus.
Toata lumea e pregatita
Din partea copilului: el trebuie sa fie deschis celorlalti, necunoscand inca plecarea si fiind mereu in preajma tatalui si a mamei.
Din partea dumneavoastra: trebuie deasemenea ca si dumneavoastra sa fiti pregatita. Daca ideea separarii de bebelus va este insuportabila, amanati acest sejur pentru mai tarziu.
Si din partea bunicilor: asigurati-va ca ei au inteles bine munca ce o implica un copil de aceasta varsta frageda. Casa lor este adaptata unui sejur prelungit al bebelusului? Ei trebuie sa faca dovada de vigilenta in orice moment pentru a evita accidentele domestice. Nu ezitati sa amanati sejurul daca, in ultimul moment, copilul s-a imbolnavit.
De notat: Nu indepartati niciodata copilul daca trebuie sa nasteti, el va primi foarte rau aceasta separare.
Pregatirile
Programati sejurul din timp, astfel veti putea sa-i explicati pe indelete copilului unde va merge (fotografiile ajuta), ce va vedea, ce va face in absenta dumneavoastra. Nu intelege tot? Va percepe totusi, din tonul vocii dumneavoastra, ca se va petrece ceva placut.
Chiar daca isi cunoaste bine bunicii, va aprecia o adaptare progresiva, pentru a se obisnui cu blandete cu casa lor si cu absenta dumneavoastra. Lasati-l mai intai 24 de ore la ei, singur. Daca totul se petrece cum trebuie, lasati-l 48 de ore, apoi 3 zile, 4 zile si la sfarsit 5 zile.
De notat: daca distanta impiedica aceasta adaptare, poti paria ca bebelusul nu-si cunoaste bine bunicii. Atunci, este indicat un asemenea sejur? Da, dar nu inainte de 18 luni spre 2 ani. Si numai daca aveti posibilitatea de a ramane 8 zile alaturi de el (si tatal sau!) inainte de a-l lasa singur cu bunicii.
Fiecare varsta are limitele ei!
Inainte de 3 luni: este mai bine sa limitati separarea la cateva ore.
De la 3 la 9 luni: evitati sa-l incredintati mai mult de o zi si numai unei persoane care ii este deja familiara.
De la 9 la 12 luni: in patru labe sau pe doua picioare, bebelusul stie acum sa se indeparteze singur de dumneavoastra. Aceasta autonomie poate antrena o teama momentana pentru necunoscut, numita “angoasa de la 8 luni” si care apare uneori de la 6 luni. In aceasta perioada separarile nu sunt catusi de putin indicate. Dar daca simtiti ca bebelusul poate merge mai departe, incercati sa-l incredintati o zi sau doua cuiva pe care il cunoaste bine.
De la 1 la 3 ani: copilul dumneavoastra a invatat sa-si domine teama de necunoscut si jocurile de-a v–ati ascunselea il ajuta sa inteleaga ca obiectele pe care nu le mai vede continua sa existe. Traieste mai usor absenta dumneavoastra. Dar notiunea sa de timp ramane foarte diferita de a dumneavoastra. Anumiti psihologi considera ca 7-8 ore de cresa reprezinta pentru el echivalentul unei saptamani pentru un adult. Atunci, 5-6 ore la o persoana pe care o adora este maximum. La capatul a 3 zile la bunici, daca bebelusul devine de nesuportat, inseamna ca si-a atins limita.