Noi, românii, ne-am obişnuit să ne plângem de tot ceea ce se întâmplă în ţara noastră: salarii mici, spitale care lasă de dorit, drumuri pe care îţi e frică să circuli, şcoli ce oferă o educaţie îndoielnică… şi lista poate continua la nesfârşit. Cu toate acestea, în ţara noastră sunt şi lucruri care merg mai bine decât în alte ţări (puţine, ce-i drept, foarte puţine, dar totuşi există)! Printre acestea din urmă se numără şi durata concediului maternal, care este mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene şi chiar ale lumii. Iată, deci, cât durează concediul de maternitate în alte țări ale lumii:
Croaţia - 410 zile – 45 de zile prenatal şi un an postnatal, iar mama primeşte 100 % din salariu în primele 6 luni de viaţă ale bebeluşului.
Marea Britanie – 365 zile – mama îşi poate lua exclusiv 2 săptămâni concediu de creştere a copilului, iar diferenţa poate fi împărţită între mami şi tati, după cum doresc.
Suedia – 480 de zile, în care mamele primesc 80% din salariul lor normal. În principal, sunt rezervate18 săptămâni doar pentru mame, după care părinţii pot să-şi împartă timpul după cum vor. Suedia este unică în faptul că taţii iau şi 90 de zile de paternitate plătite. Ideea este de a promova legătura dintre tată şi copil într-o perioadă în care mamele primesc cea mai mare atenţie.
Rusia – 140 de zile, dar după această perioadă, mamele îşi pot lua concediu de îngrijire a copilului până ce el împlineşte un an şi jumătate, perioadă în care mama poate primi 40 % din salariu. Apoi mama mai poate prelungi cu încă un an şi jumătate, perioadă în care nu este plătită, dar care se adaugă ca experienţă în câmpul muncii.
Kazaksthan – 126 de zile – această perioadă se poate prelungi cu până la 10 săptămâni dacă mama a întâmpinat probleme la naştere sau dacă este la al doilea copil.
Finlanda – 126 de zie, iar după această perioadă guvernul le permite să îşi ducă micuţii la creşe sau să îşi angajeze bonă, pe banii statului.
Portugalia – 120 de zile. În această perioadă, primești salariul lunar de 100% sau 5 luni plătite la doar 80% din salariul tău de bază. Teoretic, se poate prelungi până la 1 an. În cazul acesta, remunerația este de doar 25% din salariul de bază. Majoritatea nu optează pentru această soluție, pentru că angajatorii nu sunt dispuși să aștepte atâta timp până la reîntoarcerea angajatului la serviciu. Se lucrează până în ultimul moment, de regulă. Dacă este sarcină cu risc, cu declarația medicului obstetrician, respectivul concediu medical poate fi plătit 100%. Tăticii au și ei concediu de paternitate: 20 zile, imediat după naștere. Își pot lua încă 30 zile, după ce mama a terminat concediul de maternitate. Puțini o fac, însă, tot pentru că angajatorii nu privesc cu ochi buni această soluție. Programul de lucru, până împlinește copilul un an, este redus la 6 ore/ zi + o oră pauză de masă. După un an, se revine la 8 ore/zi + 1 oră pauză de masă. (SURSA)
Franţa – 112 zile, care poate fi împărţită jumătate înainte de naştere, jumătate după. Perioada maximă până la care o viitoare mamă poate lucra este până la săptămâna 36 de sarcină.
► Citeşte şi Concediul de maternitate nu e o vacanţă de lux
China – de la 90 de zile la 120, în funcţie de vârsta mamei. Cu cât este mai matură, cu atât şi concediul va fi mai lung.
Islanda – 90 de zile, astfel: 30 concediu pentru mama, 30 pentru tata, 30 pentru amândoi, în funcţie de dorinţe.
India – de la 84 de zile, în funcţie de numărul de copii: 182 de zile pentru primul şi pentru al doilea copil, iar pentru al treilea şi pentru următorii numai 84.
Emiratele Arabe Unite – de la 45 de zile, în funcţie de jobul mamei. Astfel, dacă lucrează la o companie privată, mama primeşte 45 de zile în total (pre şi postanatal), iar dacă lucrează pentru guvern 90 de zile.
Sursa foto: Pixabay