Sari la conținut

Cateva dovezi ca esti o mama moderna

Sa fii mama acum nu prea seamana deloc cu ceea ce insemna sa fii mama pe vremea parintilor nostri. Haide sa vedem cateva dovezi care arata ca profiti din plin de facilitatile oferite de vremurile moderne:

1. Cel mai mare dusman al linistii in casa este tehnologia

Petreci o foarte mare parte din timp citind studii despre efectele nocive ale tehnologiei asupra copiilor si incerci sa impui fel de fel de reguli - de la cat timp sa stea la televizor pana la modalitatea in care are voie sa foloseasca o tableta. Razboiul este continuu si iti este foarte greu sa gasesti un echilibru pentru ca nici nu il poti rupe pe copil complet de tehnologie (fiindca in acest fel i-ai crea un dezavantaj intr-o lume in care tehnologia a ajuns atat de importanta) si nici nu iti poti infrana tie dorinta de a te relaxa folosind-o.

S-au dus timpurile in care primeai sfaturi de la soacra sau de la vecina de palier. Acum poti avea acces, imediat si fara sa fie nevoie de vreo apropiere, la sute de experiente ale unor necunoscuti. Ca de obicei unele ti se potrivesc, altele nu, insa informatia exista si iti este foarte usor sa ajungi la ea.

3. Ai mereu un smartphone la indemana

Lungile ore de stat in parc cu copiii sau de asteptat ca ei sa termine cine stie ce curs nu mai sunt atat de plictisitoare. Ai mereu la indemana un aparat care sa te distreze, sa te informeze, sa iti permita sa comunici. Partea proasta este ca, treptat si fara sa iti dai seama, ajungi sa te folosesti de el chiar si cand ai avea altceva mai bun de facut. Tu stii raspunsul - poti trece relaxata peste o zi fara sa simti nevoia sa il folosesti?

4. Totul este inregistrat / arhivat

Mii de mici experiente, clipe si ganduri sunt acolo, undeva: fotografii, filmulete, postari pe facebook sau bloguri. Pe multe dintre ele le faci in ideea ca vei reveni candva asupra lor, ca nu sunt pierdute pe vecie. Foarte rar se intampla asta, aproape niciodata. Cine are timp sa traiasca in trecut atunci cand prezentul cu un copil este atat de viu? Desigur, nicio astfel de poza nu este scoasa pe hartie. Si asta este o sarcina la care nu vei mai ajunge vreodata. 

5. Iti pui intrebarea daca sa ii faci ceva propriu pe net cand nici macar nu stie sa vorbeasca

Sa ii faci o pagina de facebook sau un blog, sa ii retii o adresa de email (ca sa nu o ia cumva altcineva cu acelasi nume), sa ii faci un cont de instagram si altele asemenea. Dupa care te gandesti cat mai repede sa il inveti pe copil sa le foloseasca si sa se exprime prin ele. 

6. Nu ai o carte de bucate in casa

Mama ta umbla dupa ea cu retete scrise pe hartiute, stranse cu greu din fel de fel de locuri  - a servit o colega de la serviciu ceva si intrebi reteta, matusa ti-a spus cu face ea delicioasele dulceturi de caise, ai gasit o reteta in ziarul de duminica etc. Acum nici pomeneala de asa ceva - peste tot dai peste retete cu imagini, pasi de urmat, video si cate alte nebunii.

7. Discutiile cu sotul sunt pe email sau prin mesaje

Ce sens are sa il deranjezi - ii trimiti linkuri cu gradinitele care ti-au placut sau cu ofertele de cazare pentru vacanta, ii scrii un sms sa ii spui la ce ora ai nevoie de el diseara, ba chiar ii scrii o lunga scrisoare electronica in care incerci sa-i explici cat te mult te-a enervat comportamentul sau in ultima vreme.

8. Expertii sunt mereu la indemana

Orice ai vrea sa stii despre cresterea copiilor poti afla - exista psihologi, dieteticieni, antrenori de sport, profesori. De fapt exista atat de multa informatie incat partea dificila este sa nu te pierzi cu totul in acest hatis. Sa stii nu mai este acum o chestiune de inteligenta, ci de munca.

 

In cate dintre ele te recunosti?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!