Sari la conținut

Cateva trucuri pentru a rezista acasa alaturi de copii

Am stat acasa nu doi ani de zile, ci trei, pana cand m-am intors la serviciu. Niciodata nu am avut impresia ca am fost extraordinar de buna la asta, desi mi-a placut mult timpul petrecut impreuna cu copiii. Acum, privind in urma, poate as fi putut sa fac lucrurile mai diferit, mai bine.

Ce m-a ajutat sa supravietuiesc:

Doua lucruri au fost foarte importante: ca am avut ajutor si ca am calatorit mult. Ajutorul a venit sub forma bunicilor, prezenti aproape zilnic cateva ore. Doar se stie, este nevoie de un sat intreg ca sa cresti un copil asa cum trebuie. Acum, privind in urma, imi dau seama ca prezenta lor a fost mai mult pentru suport moral si diminuarea stresului. Pentru ca in priza am ramas in permanenta, 24 din 24 de ore. Iar asta, in timp, poate deveni extrem de obositor, prin repetitie. Si ca sa ma salvez am apelat la calatorii. Este adevarat, ai nevoie de o adevarata logistica pentru a calatori avand cu tine copii mici, asa ca nu am facut vacante normale, ci lungi, de o luna, doua, suficient cat sa ne plictisim si de noul loc si sa ne dorim sa ne intoarcem acasa.

 

Trucuri care te ajuta sa iti pastrezi starea de bine:

1. Timp pentru tine. Dar voi sa nu faceti ca mine. Timpul pentru tine trebuie sa fie timp pentru tine, nu timp in care veghezi sa nu aiba copilul un cosmar sau in care raspunzi la emailuri urgente. Este un timp in care faci exact ceea ce iti place, liber sa alegi. Pe lista mea erau trecute cumparaturile, masajul si intalnirile cu prietenele. 

2. Ora de somn este sfanta. Desigur, dupa razboi multi viteji se arata, insa daca vrei sa nu te urci pe pereti de nervi si de oboseala ai nevoie de acele doua ore de la pranz. Nu-i lasa pe copii sa scape fara somnul de dupamasa, oricat de mult ar incerca. Eu te-as sfaturi sa nu 'profiti' de ele ca sa faci mancare sau curat. Dormi, uita-te la un film, bea un pahar de vin sau orice altceva te relaxeaza pe tine.

3. Grupul de prietene mamici. Sa fii mamica singura este mai complicat decat sa fii mamica intr-un grup de prietene. Si nu neaparat pentru ai descoperi de la ele sfaturi minunate, ci pentru este mai usor sa te organizezi. Poti da un telefon important in timp ce cealalta mamica se uita si la copilul tau, de exemplu.

4. Ce reusesti sa faci este foarte bine. Nimic nu este mai important pentru starea ta de bine decat sa ai o parere buna despre tine. Si asta este destul de dificil atunci cand trebuie sa ai grija de copii fiindca rareori lucrurile iti ies exact cum ti-ai dori. Ca sa nu va treziti un pachet de nervi nici voi si nici copiii, cel mai bine este sa nu iti faci planuri foarte stricte si sa accepti lucrurile asa cum vin.

5. Echilibru. Cu cat esti mai echilibrat, cu atat viata ta si a copiilor este mai usoara. Regulile pentru o viata mai usoara se construiesc in timp si cu pasi mici. Nu poti impune o noua ordine imediat decat prin razboaie interminabile. Dar poti, din cand in cand, in functie de varsta, sa adaugi o noua regula pe care sa o repeti, sa o explici pana cand intra in obisnuinta. 

6. A sta acasa nu inseamna a sta in permanenta la dispozitia copilului decat daca este foarte mic si nu se descurca sa faca nimic singur. Altfel, nu trebuie sa fii in permanenta clovnul copilului ca sa se distreze sau sa il ajuti sa faca si cel mai mic lucru. Pentru ca el trebuie sa castige independenta, ceea ce este imposibil cand are mereu pe cineva la dispozitia sa.

7. Placerea prezentului. Cu un pic de umor lucrurile se rezolva mai usor. Daca este sa alegi intre a rade si a enerva, fara sa stau pe ganduri iti spun sa razi. Si daca te enervezi peretii raman pictati, chilotii aruncati pe geam si tricoul imbibat cu suc de rodie. Insa, in plus, se adauga si multa tensiune.

 

Si, nu uita, toate aceste momente trec, sunt numai o etapa in care tu dai infinit, dar si primesti, la fel, sub forma de zambete si manute mici care te imbratiseaza. Daca te concentrezi pe ce merge si nu pe ce nu functioneaza, atunci lucrurile vor fi mai frumoase.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!