Ministerul Educatiei vrea sa stopeze violenta in scoli prin introducerea cazierului scolar.
Ce este, in principiu, cazierul scolar? O fisa standard care se intocmeste pentru fiecare copil, fisa in care vor fi consemnate incidentele in care copilul a fost implicat, pe parcursul anilor de studiu. In cazierul scolar ar urma sa fie mentionate acte de indisciplina grava, lovire, talharie, furt sau agresiune.
In intentia Ministerului, nu doar elevii indisciplinati vor fi inregistrati, ci si profesorii sau chiar parintii care comit fapte reprobabile in incinta unitatii de invatamant.
Oricum, ministerul isi propune ca acest dosar sa urmareasca elevul din prima pana in ultima zi de scoala, iar la nivel central sa existe o baza de date cu toate incidentele petrecute in scoli.
Ministerul ia in calcul si un parteneriat cu politia in scopul intocmirii acestui cazier scolar. "Orice masura clara si precisa spunem ca va duce la o diminuare a actelor de violenta in unitatile de invatamant", a declarat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, care nu a explicat in ce fel un astfel de cazier scolar ar putea preveni producerea de acte violente in unitatile de invatamant, in conditiile in care regulamentele scolare exista "nota la purtare", iar scaderea acesteia nu numai ca nu produice nici un fel de efecte, dar nici nu mai impresioneaza pe nimeni.
Violenta in scoli este o realitate pe care nu o mai putem ascunde sau nega. Violenta in scoli este o problema a societatii romanesti care are o suma de cauze, care nu provin din randul problemelor strict legate de mediul scolar. Exista si cauze "interne", dar rezolvarea acestora a esuat in ultimii ani, indiferent care au fost metodele folosite.
Citeste si: Ministerul Educatiei cere sfatul parintilor
Mai mult, la Ministerul de Interne exista o evidenta a faptelor grave de genul celor care s-ar trece in aceasta fisa/cazier si care priveste pe elevii care comit abateri grave si care au implinit 14 ani.
In ceea ce priveste cazierul scolar parerile sunt impartite. Unii considera masura ca fiind un simplu instrument statistic, care nu o sa fie urmat de efecte reale, altii considera masura una care poate aduce beneficii.
Intrebarea noastra este: are sau nu rost o astfel de masura? daca credeti ca da, de ce? daca o considerati inutila, ce masuri credeti ca ar putea duce la reducerea violentei in scoli?
In fond cea mai buna masura este, credem noi, implicarea parintilor, in conditiile in care, toti copiii nostri ajung pe bancile scolii.
Asteptam parerea si opiniile tale!
Cazierul scolar, util sau tichie de margaritar?
