O mamă toxică tinde să se comporte abuziv față de copii și familie. Ea va deține întotdeauna controlul, va critica constant și va fi agresiv-pasivă.
Acest tip de mamă va ignora în mod consecvent intimitatea copilului și va invalida sentimetele de orice fel.
Cum recunoaștem o mamă toxică?
Are un comportament critic constant
Nimic nu este suficient pentru o astfel de mamă. Ea este perfecționistă, deoarece vrea ca lucrurile să se întâmple conform standardelor ei exigente. În copilăria unei mame toxice, este foarte probabil ca ea să fi fost criticată des. Forme mai subtile de critică includ tachinarea sau etichetarea aparent iubitoare cum ar fi: "Da, el este copilul nostru leneș" sau "Este deștept, doar că nu are rezultate bune la școală". Perfecționismul mamei toxice va face copilul să se simtă că niciodată nu o va mulțumi pe mama lui și că nu se va putea ridica la standardele ei.
Controlează comportamentul copilului
Mama toxică are o personalitate puternică, uneori chiar copleșitoare, cu calități de lider. Ea își va da cu părerea mereu asupra multor aspecte ale vieții copilului, considerând-se expertă.
Este manipulatoare
O mamă toxică își va face copilul să se simtă întotdeauna vinovat. Este expertă în a atinge punctele slabe ale copilului și nu va ezita să apese butoanele pentru a se juca cu emoțiile lui.
Umilește copilul în fața altor persoane
Mama toxică va face regulat comentarii negative sau glume răutăcioase despre copilul ei chiar în fața familiei sau a prietenilor, fără să țină cont de faptul că vorbele ei îl pot afecta pe acesta.
Are un comportament agresiv-pasiv
Ea nu își va exprima furia sau resentimentele față de copil și familie, dar ar putea să întârzie intenționat la un eveniment în familie sau să apară fiind supărată, fără vreun motiv bine întemeiat.
Nu respectă intimitatea copilului
O mamă toxică va vrea mereu să citească emailurile copilului, să-i verifice telefonul sau să intre peste el în baie atunci când face duș.
Cum afectează o mamă toxică relația dintre ea și copil ori familie?
O astfel de relație nu este deloc sănătoasă. Mama toxică este rezultatul unei creșteri disfuncționale și poate afecta semnificativ relația dintre ea și copil ori familie.
O mamă toxică va crește un copil cu încredere în sine zero, cu frici și frustrări. Când copilul va deveni adult, acesta se va confrunta cu vinovăție, cu sentimentul că nu este suficient de bun sau cu sentimentul că ceva nu este în regulă cu el.