Dragă proaspătă mămică ce ai ai dat viață celui de-al doilea copil,
După cum știu toate femeile care au devenit mame, uneori, descoperim că maternitatea parcă se sfârșește brusc. Avem și noi perioadele noastre, mămico.
Nu toate mămicile și-au iubit puii de la prima îmbrățișare, dar au învățat să o facă treptat.
Când treci de la un copil la doi, se schimbă multe lucruri. Nou-născutul este dependent de tine, în timp ce copilul tău mai mare trage de tine pentru că are nevoie de atenție. Ai doi copii, unul mai dependent de tine decât altul.
Dragostea se poate extinde în inima ta, dar, din păcate, ziua nu se poate mări. Ea are doar 24 de ore.
În tot timpul în care primul tău copil a crescut, i-ai cunoscut obiceiurile, trăsăturile, bucuriile și tristețile. Chiar dacă îți dai seama sau nu, este un atașament emoțional profund și este perfect normal.
► Citește și: 8 lucruri pe care trebuie să le știi, dacă urmează să naști sau ești proaspătă mămică
Adu-ți aminte cum ți-a izbucnit inima de fericire când ți-ai văzut, pentru prima dată, cel de-al doilea copil. Legătura dintre voi este atât de puternică, iar tu știi asta.
Eliberează presiunea ce te apasă
Fii blândă și iertătoare cu tine. Primul tău copil nu trebuie să fie mai iubit decât al doilea. Amândoi sunt ai tăi și fac parte din tine. Menține legătura strânsă cu amândoi și vei fi surprinsă de cum se dezvoltă aproprierea dintre voi.
Dacă ai nevoie de cineva cu care să vorbești despre asta, fă-o
Nu te gândi că ai putea fi judecată și să ți s-ar putea pune eticheta de mamă rea. Caută sprijin la prieteni, familie și spune-ți gândurile ce te apasă.
Menține legătura cu ambii copii
Ai grijă la nevoile de bază ale bebelușului, dar nu neglija nevoile copilului mai mare. Amândoi au nevoie de tine, la fel de mult.
Privește-ți puii, în timp ce vorbești cu ei. Joacă-te cu ei. Fii acolo.
► Citește și: "Mi-aș fi dorit să fi fost mai puțin ocupată" – Mămicile împărtășesc cel mai mare regret din viața lor, ca părinte
…dar mai ales, nu uita de tine. Ai grijă și de tine. Nivelul ridicat de stres nu numai că te face să fii indisponibilă pentru copiii tăi, ci și ei pot deveni mai greu de calmat, ceea ce face și mai stresantă îngrijirea lor.
Fă tot ce ai nevoie pentru a te îngriji. Ia-ți pauze și fă ce te face să te simți bine.
Ai încredere și răbdare cu bebelușul tău.