Sari la conținut

Ce fel de mama esti?

Daca unul dintre cele cinci stiluri „extreme” de mama ti se pare familiar, trebuie sa ajustezi pe ici pe colo in relatia cu copilul tau si cu tine insati.


Mama „dramatica”

Este convinsa ca cel mic este pandit de pericole emotionale pretutindeni. Verifica pozele de pe Facebook, se uita cu atentie la invitatii de la ziua copilului si analizeaza relatiile copilului cu alti copii. Este bine intentionata si ii este frica de respingerea pe care poate sa o resimta copilul. Cel mai mic lucru intamplat in viata copilului este o catastrofa: daca va visa urat, mama va chema ori preotul, ori va duce copilul la psiholog. Este prinsa intre copil, job si casa si nu are timp sa isi cultive relatiile sociale.  

Pozitiv: stie in permanenta unde este copilul si cu cine se intalneste, deci ofera un grad mare de protectie necesar mai ales la adolescenta. Copiii au incredere in ea si ii vor spune daca ceva nu este in regula in viata lor.

Negativ: ii invata pe copii sa suprareactioneze si sa se implice afectiv in lucruri minore. O mama „dramatica” va produce un copil dupa asemanarea ei sau opusul, un copil plin de secrete, care minte doar ca sa scape de intrebarile mamei lui.

 

Mama „educatie”

Aceasta mama crede ca lumea este un loc al copiilor si noi toti am nimerit din greseala in ea. Rareori termina o conversatie normala cu un adult, dar copiilor le poate vorbi incontinuu, narand cele mai banale evenimente. Aceasta mama crede ca copilul nu poate fi contrazis pentru ca ii subminezi increderea de sine si nu ii permite sa se uite la televizor, sa manance mancare procesata sau sa se joace cu jucarii de plastic care fac zgomote si lumini. Acestea ii pot afecta mintea!

Pozitiv: are instincte bune si are grija sa limiteze timpul de TV, ii da mancare sanatoasa copilului si ii permite acestuia sa descopere lumea.

Negativ: prin a incerca sa fie perfecta, ii transmite copilului ca lumea se invarte in jurul lui si il poate invata narcisismul. In plus, un copil care este consultat mereu asupra oricarui subiect risca sa aiba un soc major cand va creste.


Mama martir

Este extenuata de maternitate, munca si relatia cu sotul. Arata ca este mereu in fuga, acoperita de probleme si comisioane pana peste cap si nu are timp de nimic. Totul este complicat dar le rezolva pe toate, iar fraza care ii face cea mai mare placere este „Eu nu stiu cum le faci singura pe toate!”

Pozitiv: este o stanca, este persoana care te ajuta la orice incepand de la repararea tevilor la transportul la spital al vecinului care si-a rupt piciorul. Copiii o vad ca pe o persoana de incredere si care are grija de ceilalti.

Negativ: este personajul secundar in viata ei. Poate ca se arunca in valtoarea lucrurilor pentru a evita sa faca schimbarile necesare si in timp se vor vedea consecintele. In plus, nu este placut sa ai mereu in preajma un martir. Copiii nu ii vor arata respect pentru ca ea la randul ei nu se respecta, iar atunci cand vor ajunge parinti vor crede in continuare ca parintii nu trebuie sa aiba grija de ei insisi.



Mama „plug de zapada”

Mama indeparteaza orice obstacol din calea copilului ei. Este supraprofesionista la  munca si isi foloseste abilitatile bune de comunicare pentru a se contrazice cu profesorii in legatura cu temele date copilului. Mandria mamei este daca copilul trece prin scoala numai cu note de 10. Chiar daca copilul are numai 7-8 ani, ea cauta deja facultati bune pentru el.

Pozitiv: este super-organizata, este un avocat bun pentru copil si un model de femeie puternica. Daca vrea sa faca ceva, copilul stie ca are spatele asigurat.

Negativ: ar trebui sa isi lase copilul sa se mai impiedice. Interventia constanta il face pe copil sa creada ca i se cuvin lucruri. Daca nu il lasa se se descurce, copilul nu va stii cum sa rezolve singur problemele.

 

Mama libertina

Mama care ii lasa pe copiii sa se exprime. Ea si-a urmat visele si crede ca la randul lor copiii trebuie sa isi gaseasca singuri calea. Copiii invata pe pielea lor ce sunt arsurile solare, ce patesti daca nu iti faci temele sau daca mergi la fotbal fara echipement corespunzator. Copiii isi pot exprima sentimentele fara restrictii.

Pozitiv: copiii sunt pregatiti si au abilitati bune de rezolvare a problemelor. Nu se agita cu lucrurile marunte pentru ca nimeni din casa nu face asta. Stiu ca pot fi tristi, veseli sau furiosi pentru ca nu trebuie sa isi ascunda sentimentele.

Negativ: libertatea este un privilegiu, nu un fapt dat. Desi a-i lasa pe copii sa faca ce vor este rar intalnit in era noastra, exista mame care fac acest lucru (mai ales) cat timp sunt copiii mici. Din pacate, cand acestia ajung la varsta gimnaziului, de obicei se schimba si devin mana de fier. Mama trebuie sa invete sa puna limite rezonabile inca de cand copiii sunt mici si sa le lase in acelasi timp libertatea pe care o apreciaza atata.

A fi mama nu este o meserie usoara si este greu de apreciat care sunt limitele in care sa actionam si normele pe care sa le urmam. Dar trebuie sa ne spunem ca si noi trebuie sa avem grija de noi, sa avem grija ca cei mici sa stie si ca exista limite, dar si ca exista dragoste neconditionata pe care o primesc oricand, indiferent de situatie de la parintii lor.


 

Sursa foto: http://papundits.wordpress.com/

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!