Sari la conținut

Ce îi răspunzi copilului, când te întreabă: „De ce Moș Crăciun aduce unor copii mai multe cadouri și altora mai puține?”

În timp ce noi, ca adulți, știm că perioada sărbătorilor de iarnă, în special Crăciunul, nu este doar despre cadouri, copiilor le este greu să înțeleagă acest concept. Sunt încântați de gândul că Moș Crăciun vine din casă în casă cu jucării și cadouri pentru ei.

Prichindeii știu doar că Moșul aduce cadouri copiilor cuminți, așa cum le spun filmele pe care le văd, cărțile pe care le citesc și poveștile pe care le aud.

Este greu pentru un copil mic să înțeleagă cum un alt copil care nu a fost cuminte în timpul anului să primească de la Moșul ultimul model de gadget, în timp ce el, care a fost ascultător și a dat dovadă de bunătate, a primit doar un pulover și șosete. Tot ceea ce înțelege el este că Moș Crăciun a ales să ofere aceste cadouri fiecăruia dintre ei și apoi se întreabă de ce Moșul a făcut diferențe între ei.

► Citește și: Părinți, nu le mai oferiți cadouri scumpe copiilor, de Moș Crăciun! Iată de ce

Este greu de explicat acest raționament copilului tău, dar este și mai greu este să-i răspunzi copilului la întrebarea: „Mami, primești de la Moșul mai multe cadouri, dacă nu ai fost cuminte tot anul?”

► Citește și: De ce Mosul iubește mai mult alți copii?

De aceea, este important să nu le oferim copiilor cadouri scumpe și să le spunem că le-a adus Moș Crăciun. Moșul nu face diferențe între copii, indiferent de posibilitățile financiare.

Iată cum poți gestiona întreaga situație:

Separă cadourile de la tine și cele de la Moș Crăciun

Pune-i copilului sub brad un cadou de la Moș Crăciun și un cadou din partea ta. De preferat, cadoul mai scump să fie de la tine, iar cadoul mai puțin costisitor să fie de la Moșul.

► Citește și: Câte cadouri oferim copiilor noștri, de Crăciun? Regula celor 3 cadouri

Încurajează copilul să contribuie la cheltuielile Moșului

Dacă micuțul tău își dorește de la Moș Crăciun un cadou mai costisitor, încurajează-l să contribuie la cheltuielile Moșului. Până la urmă, deși Moș Crăciun nu cheltuie bani pe benzină, renii lui trebuie și ei hrăniți corespunzător, nu-i așa?

Încurajează-l să fie recunoscător

Fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, ar trebui să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Cei mici nu ar trebui să se laude între ei cu cadourile primite de Crăciun. Nu trebuie să ne comparăm familiile între ele, cu atât mai puțin situațiile financiare.

► Citește și: Câte cadouri ar trebui să primească copiii de Crăciun?

Învață copilul să fie generos

Bucuria și magia Crăciunului nu sunt doar despre a primi cadouri, și și despre a dărui. Încurajează-ți copilul să dăruiască altor copii care au nevoie, și nu doar de Crăciun, ci în tot timpul anului.

► Citește și: Le cumpărăm tot ce-și doresc copiii de sărbători?

► Citește și: 4 jocuri care ajută la dezvoltarea empatiei copilului

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!